Trend Újabb elektromos töltőpontokkal zöldül a hazai közlekedés

Újabb elektromos töltőpontokkal zöldül a hazai közlekedés

autopro.hu | 2015.05.22 14:01

Újabb elektromos töltőpontokkal zöldül a hazai közlekedés

Az ország két szélén, Tiszaújvárosban és Kapuváron szinte egyszerre adtak át hasonló e-kutakat, mindkét esetben napenergiából nyerik a tiszta üzemanyagot.

Hirdetés

Kis lépések Magyarországnak, nagy lépések saját térségüknek: a Jabil tiszamenti üzemében és a Dunántúl átellenben található pontján, nyilvános helyen felállított töltőpontokkal gazdagodott az elmúlt napokban a hazai elektromos töltési infrastruktúra.

A járműipari beszállítóként ismert Jabil ingyenesen használható töltőjét egyidejűleg egy gépkocsi használhatja. A töltési lehetőség a telephelyre érkező dolgozók és vendégek részére egyaránt rendelkezésére áll. A berendezést IEC type 2 típusú csatlakozóval szerelték fel, 11 kW-os töltési teljesítményre képes, így a háromfázisú lehetőségnek köszönhetően egy elektromos járművet háromszor gyorsabban lehet itt feltölteni, mint tipikus háztartási elektromos árammal.

Elektormos töltőpont a Jabil gyárában

A rendszert a gyárban már egy éve működő napelemek által megtermelt villamos energiából táplálják, az állomást a gyártási tevékenységből származó újrahasznosított szolár panelekből építettek. Jelenleg fejlesztés alatt áll egy újabb, 150 kW teljesítményű szolár erőmű is, ami lehetővé teszi majd a külső hálózatból felhasznált villamos teljesítmény csökkentését. Erre a további lépésre a gyár tervei szerint még az idei évben sor kerül.

Kapuvár keleti szélén új, garázsszerű épületben nyílt meg Győr-Sopron-Moson megye harmadik elektromos töltőállomása. Kapuvár városa, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület és a Bükk Térségi LEADER Egyesület közösen több mint 22 millió forintot kapott e célra pályázatból adta hírül a kisalfold.hu.

– A helyszín nem véletlen, hiszen a hibrid vagy tisztán elektromos meghajtású autók mellett az elektromos kerékpárosoknak is lehetőségük lesz itt tankolni – fogalmazott a lapnak Hámori György polgármester. A város 6 millió forintos hozzájárulásával megépült állomás a Hany Istók Kerékpáros Centrum közreműködésével kezdi majd meg működését. Az akkumulátoros gyorstöltő és szerviz tetejét napelemek borítják, a helyi termelésből nyert áramot a közcélú villamos hálózatba termelik vissza a járművek feltöltése mellett.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink