Trend Új üveggel teszi csöndesebbé az utazást a Porsche

Új üveggel teszi csöndesebbé az utazást a Porsche

autopro.hu/V.M. | 2022.01.11 15:17

Új üveggel teszi csöndesebbé az utazást a Porsche

Fotó: Porsche Newsroom

A Porsche hő- és hangszigetelt üveggel teszi nyugodtabbá az utazást négyajtós modelljeiben. A többrétegű üveg úgy teszi lehetővé a csöndesebb utazást, hogy közben nem befolyásolja a szirénázó járművek hallhatóságát.

Hirdetés

A kívülről az autó belsejébe bejutó zajok befolyással vannak az utazási kényelemre. A kívülről érkező zavaró hanghatásokra talán a legjobb példával az alagútban haladás szolgál, mikor a falak visszaverik a járművek hangját, felerősítve a háttérzajt.

A zajszűrésben, ezáltal az akusztikus kényelemben az üveg típusa kulcsszerepet játszik. A Porsche pontosan ezzel magyarázza, hogy minden négyajtós modelljéhez elérhetővé tette a hőszigetelővel kombináltan kérhető hangszigetelt üveget.

A kicsi is sokat számít

Ellentétben a konvencionális, egyrétegű biztonsági üvegekkel, amiket az autók oldalsó és hátsó ablakaiba építenek, a hangszigetelt üveg öt rétegből áll. Kettő réteg üveg között három réteg polivinil-butirál film található, ami elnyeli az üvegek vibrációját. A megoldás 7,3 százalékkal csökkenti a külső zajszintet a 630 hertz-6,3 kilohertz hangtartományban. „Ez nem hangzik soknak, de a különbség mindenkit lenyűgözött, aki megtapasztalhatta azt” – fogalmazott Jürgen Ochs, a Porsche hangminőségi vezetője.

Az üveg hatékonysága abban rejlik, hogy lefedi azt a 3,5-4 kilohertz-es tartományt, amire az emberi hallás a legérzékenyebb. Ugyanakkor a közeledő rendőr-, mentő- és tűzoltójárművek hallhatósága nem romlik, mivel azok szirénája a 360-630 hertz-es tartományban működik.

Az új üvegtípus további előnye a kisebb tömeg – a Panamera esetében például két kilogramm takarítható meg vele. Ezenfelül a köztes filmréteg erősebbé, a fizikai behatásokkal szemben ellenállóbbá teszi azt.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink