Trend Új szilíciumkezelési eljárás optimalizálja a napelemgyártást?

Új szilíciumkezelési eljárás optimalizálja a napelemgyártást?

autopro.hu/Sz.K. | 2018.09.27 06:02

Új szilíciumkezelési eljárás optimalizálja a napelemgyártást?

A Michigani Műszaki Egyetem mérnökei rájöttek, ha fekete szilikonborítást vonnak a napelemekre, drámaian csökken azok gyártási költsége.

Hirdetés

Hagyományosan a napelemek kék színűnek tűnnek a felületi kezelésüknek köszönhetően, melyet azért terveztek így, hogy növeljék az általuk elnyelt fény mennyiségét. Ez a kezelés a szilíciumkristály cellára és egy multikristályos szilíciumra is felkerül, ami jóval olcsóbb, azonban a fény visszatükröződik róla, így nem az egész mennyiséget dolgozzák fel a cellák.

Joshua Pearce, az MTU (Michigan Technological University) anyagtudományi és elektromérnök-professzora a fekete szilíciumot vizsgálja, melynek felülete sokkal több fényt nyel el, és egyáltalán nem tükröződik vissza. A szakember arra próbál rájönni, hogy nagy mennyiségben is helyettesíthető-e vele a jelenlegi felületkezelt szilícium.

– A fekete szilícium olyannyira nem tükröződik vissza, hogy olyan, mintha Darth Vader szemébe néznénk, mondta Pearce. Ennek ellenére nem gyakran használják, száraz maratási folyamata miatt. Pearce és csapata a finnországi Aalto Egyetem elektronikai és nanomérnöki tanszékeivel együttműködve kísérleteztek azzal, hogy atomréteges bevonattal (ALD) kezelték a szárazon mart nanofelületet. Korábban még úgy gondolták, hogy a száraz maratás és az ALD kombinálása túl drágává tenné a napelemeket a kereskedelmi felhasználáshoz.

– Ar ár mindent eldöntő tényező lehet, ezért mindenki megpróbálja a költségeket a lehető legjobban visszaszorítani, folytatta Pearce. Míg az újfajta megközelítés miatt az termelési költségek korábban még 25 százalékkal is magasabbak lehettek a hagyományos napelemekhez képest, a tömegtermelés beindítása után a különbség akár tíz százalékosra is lecsökkenthető. Jó hír, hogy mivel az árösszehasonlítások a relatív, és nem pedig az abszolút költségeket veszik figyelembe, az önkényesen változó vámok nem befolyásolják az árakat.

A kutatók szerint a folyamat optimalizálása további költségcsökkenéseket eredményezhet. Pearce előrejelzései szerint ez nagyban segíthetne a fotovoltaikus cellagyártás felpörgetésében.

Kiemelt Partnereink