Trend Több európai támogatást várnak a hidrogénmobilitáshoz

Több európai támogatást várnak a hidrogénmobilitáshoz

autopro.hu/F.M. | 2023.01.27 10:23

Több európai támogatást várnak a hidrogénmobilitáshoz

Fotó: Toyota Europe Newsroom

A Nikola a tervezett hidrogén üzemanyagcellás teherautójának köszönhetően a hidrogénalapú meghajtás úttörőjének tartja magát. A startup most a hidrogénfejlesztésbe is szeretne belépni, célja a zöld hidrogén előállítása a teherautóinak tankolásához. Ehhez az USA mellett Európában is támogatást vár a vállalat.

Hirdetés

A Nikola hidrogén üzemanyagcellás teherautójának 2022-es hannoveri bemutatásával már nagyot villantott, és még ebben az évben várható a jármű sorozatgyártásának megkezdése az Egyesült Államokban, majd 2024-ben Európában is. A vállalat jelenleg azon dolgozik, hogy zöld energiával kinyert hidrogénnel tankolhassák meg a teherautóikat. Mindezt az ausztrál Fortescue Future Industries szolgáltatóval karöltve érné el a startup.

A két vállalat aláírt egy szándéknyilatkozatot a környezetbarát hidrogén előállításához szükséges ipari gyártóeszközök fejlesztésről. „Ez a szándéknyilatkozat stratégiai partnerekként kereteket biztosít számunkra a jövőbeli kooperációhoz, amelyben közösen potenciális megoldásokat fejlesztünk, hogy felgyorsíthassuk az energetikai átállást” – mondta Michael Lohscheller, a Nikola vezérigazgatója, aki korábban az Opel és a Continental vállalatok vezetője is volt.

Hidrogénelosztó készül Arizónában

A hangsúlyt a Phoenixben kiépülő hidrogénelosztóra helyezték, melynek kapacitását kezdetben napi 30 tonnára szeretnék belőni, ezt később napi 150 tonnára növelnék. Az amerikai kormány ezen célra támogatási forrásokat mozgatott meg.

A washingtoni támogatás híre más projekteket is inspirált, nyilatkozta az FFI vezérigazgatója, Mark Hutchinson. „Az inflációcsökkentési törvény hatására az Egyesült Álamokban népszerűvé váltak a környezetbarát energiába és az új munkahelyek teremtésébe való befektetések” – mondta Hutchinson.

Mint ismert, a Biden-adminisztráció által elfogadott csomag célja a környezetbarát technológiák amerikai fejlesztése, a cél az ipari szereplőket arra kényszeríteni, hogy az Egyesült Államokban gyártsák az elektromos átálláshoz szükség autókat, alkatrészeket, technológiákat.

Gyorsítani kell a hidrogénre való átállást Európában is

A Nikola vezetője már szeptemberben, a saját hidrogén alapú teherautójuk bemutatóján az IAA-n is több támogatást kért Európában a környezetbarát technológiák fejlesztéséhez. „Közösen nagyobb tempót kell diktálnunk, különben nem érjük el a klímacélokat” – mondta Lohsceller az Automobilwoche újságírójának, ekkor is pozitív példaként felhozva az Egyesült Államokat.

A Fortescue Future Industries egy ausztrál bányászati konszernhez tartozik, a Fortescue Metals Grouphoz. A 2018-ban alapított leányvállalat a konszern tervei szerint a zöld energiára és technológiára koncentrál.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink