Trend Teljes autótilalomért indult petíció Berlinben

Teljes autótilalomért indult petíció Berlinben

autopro.hu/D.Á. | 2021.10.13 17:23

Teljes autótilalomért indult petíció Berlinben

Fotó: Pixabay

Több mint 50 ezer ember írta már alá a berlini belváros teljes autómentességére irányuló petíciót. A Berlin Autofrei kezdeményezés a privát autóhasználatot csak évente pár napra engedélyezné, a teherforgalom maradhatna. Az aktivistáknak további tervei is vannak a főváros zöldítésére.

Hirdetés

Berlin belvárosának teljes autótilalmát fokozatosan, de mindenképp be kell vezetni a Berlin Autofrei civil kezdeményezés szerint. A német főváros belső, 90 négyzetkilométeres, villamosvonalakkal határolt területén a magáncélú autózás beszüntetésére indított petíciót már 50 ezren írták alá. A radikális tervek az elektromos autókra is vonatkoznak, mivel ezek gumiabroncsai is kopnak, ami károsanyag-kibocsátást jelent, ezen kívül szempont még a biztonság is. Az áruforgalom és a mentők, tűzoltóság, rendőrség behajtási joga megmaradna, de mindenki másnak évente maximum 12, engedélyköteles út járna. A parkolóhelyeket virágágyássá alakítanák a kezdeményezők.

Határozott elképzelések a városról

Nik Kaestner aktivista szerint ahhoz, hogy a német kormány által kitűzött klímavédelmi célokat elérjék, jövőre már az autóállomány felének elektromosnak kellene lenni, de ez a szám jelenleg csak 1,3 százalék. A megoldás tehát az autóhasználat csökkentése, nem csak a hajtás módjának változatása.

A kezdeményezés része az olcsóbb, majd később ingyenes tömegközlekedés kiharcolása, törekvés a parkolás átfogó szabályozására, további zöldövezetek létesítésére és arra, hogy ne épüljön több gyorsforgalmi autóút a városban.

A kampány három fázisban zajlik. Az elsőben 20 ezer, a másodikban 170 ezer aláírást kell összegyűjteniük, amiből 50.333 már megvan. Ha siker esetén a kormány nem iktatja törvénybe a kezdeményezést, népszavazást fog kezdeményezni a mozgalom — áll az Autocar cikkében.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink