Trend Pár év és a mindennapok része lesz az 5G Magyarországon

Pár év és a mindennapok része lesz az 5G Magyarországon

Pörge Béla | 2020.06.11 13:49

Pár év és a mindennapok része lesz az 5G Magyarországon

Fotó: Twitter/nokia

Másfél évvel ezelőtt jelent meg Magyarországon az 5G, vagyis az internetes hálózat ötödik generációja. Azóta eljutottunk a hálózat bevezetésének első szakaszához, két szolgáltató is biztosít már kereskedelmi forgalomban 5G elérést. Nem vagyunk messze attól sem, hogy a BME saját 5G hálózattal rendelkezzen, valamint több magyarországi nagyvállalat is bevezetné saját üzemében a privát 5G hálózatot.

Hirdetés

A Műegyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK), valamint a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) szervezésében csütörtökön rendezett Ipari 5G technológia és a jövő gyára című online konferencián szó esett a BME-n folyó, 5G-t érintő kutatásokról, az ötödik generációs hálózat magyarországi fejlődéséről, valamint az ipari 5G-ről, tehát arról, hogy az egyes iparágakban, gyárakban és üzemekben hogyan használható fel.

Dr. Levendovszky János a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese bevezetőjében elmondta, hogy az 5G segítségével válhatnak valósággá az Ipar 4.0 által kínált lehetőségek. A terület rengeteg kihívást rejt magában, ilyen például az energiatakarékosság vagy a hálózat kapacitásának kérdése. Mint fogalmazott, a BME-n az összes ilyen kihívással kapcsolatban zajlik kutatás, melyek pozitív eredményeket hoznak.

Dr. Charaf Hassan, a VIK dékánja kiemelte, hogy a kar kulcsszerepet vállal a FIEK működésében. Az 5G-vel kapcsolatos kutatásokat öt éve kezdték az egyetemen, akkor nagyon távoli célnak tűnt, hogy az egyetemnek saját, privát 5G hálózata legyen, most viszont elképzelhető, hogy már ősszel eléri ezt a célt a BME a Vodafone és a Nokia segítségével, a FIEK keretében. A dékán hangsúlyozta, hogy a karon nem a polcoknak kutatnak, az 5G-vel kapcsolatos eredményeiket gyakorlati területeken hasznosítják.

A koronavírus-járvány hatása az 5G terjedésére

Mácz Ákos, az 5G Koalíció szakmai vezetője hét pontban foglalta össze a koronavírus-járvány területre vonatkozó tanulságait. Elsőként arról beszélt, hogy a változás sebessége soha nem látott mértékű, és ezen a koronavírus is tovább gyorsított. Magyarországon 1,6 millió diák, egymillió munkavállaló és 200 ezer tanár tért át a digitális munkarendre néhány nap alatt. Ezzel szorosan összefügg a második tanulság: a digitalizáció hazai szintje, a szolgáltatók és a hálózatok kiválóan vizsgáztak azzal, hogy szinte teljesen gördülékenyen működik az internet a megváltozott időkben is.

Az új élethelyzetekben és a járványkezelésben is sokat segített az 5G, illetve megmutatkozott az is, hogy mekkora a potenciál a területben. A távolságtartás betartásának több aspektusa csak stabil és gyors internetkapcsolattal valósítható meg. Mácz szerint fontos tanulság a járvánnyal kapcsolatban a félelem, amely jól segítette a járványkezelést, ugyanakkor a fake news, azaz hamis hírkeltés sem terjedhetett el nagyobb mértékben.

A hamis hírkeltés vezet át minket a következő tanulságra: az 5G kiépítéséhez bizalommal kell viszonyulni. A világban számos tévhit terjed az 5G-vel kapcsolatban, ám közben ez az egyik leginkább kutatott terület. Mácz egy Goethe-idézettel adott választ a problémára: az igazságot folyamatosan ismételni kell, mert a tévedéseket is ismétlik

Érdemes hangsúlyozni azt is, hogy 5G hálózatok kiépítése munkahelyeket teremt Magyarországon, és fontos tanulság még, hogy az együttműködésre nagyobb szükség van, mint korábban bármikor. Komoly lépés a lakosság tájékoztatását illetően a héten elindult honlap, az 5G.hu, ahol minden kérdést körüljár az 5G Koalíció.

Milyen frekvenciákon működik az 5G Magyarországon?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legutóbb 2020 márciusában tartott frekvencia-árverést az 5G-hez kapcsolódó úttörő frekvenciasávokat illetően. Ezek a sávok a 700 MHz, a 3400-3800 MHz és a 26 GHz frekvenciájú sávok. A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone összesen 128,5 milliárd forint értékben vásároltak sávokat.

Dr. Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese elmondta, hogy a nemzeti ütemterv szerint 2025-re kell eljutni oda, hogy Magyarországon mindenhol elérhető legyen az 5G hálózat. Az 5G-vel kapcsolatban fontos, hogy a másodlagos kereskedelem is megengedett, ez az intézkedés teszi lehetővé a priváthálózatok kiépítését.

Az 5G ösztönzőrendszer értelmében 2023 végére a települési lakosság, 2025-re pedig az autópályák és a fontosabb főútvonalak is lefedettek lesznek 5G hálózattal.

Az ipari 5G

Erről a területről a Nokia két szakértője, Bertényi Balázs és Lázár Zoltán beszéltek. Az 5G-t az iparban széles körben használják, kezdve az automatizált gyártósoroktól egészen az önvezető járművekig, például targoncákig. Fontos felhasználási terület még az intelligens kamerarendszer és az egyes szenzorok használata, valamint a komplex analitika, tehát a hatalmas adatbázisokon alapuló elemzések. A területen kiemelten fontos a hálózat terhelhetősége, gyorsasága és biztonsága.

Miért jó a priváthálózat?

Seress Bence, a Vodafone munkatársa elmondta, hogy ipari partnerként zárt frekvenciát, dedikált hálózati és rádiós eszközöket, teljes skálázhatóságot és természetesen biztonságot követelnek meg egy internetszolgáltatótól.

A saját hálózat előnyei közé tartozik a testre szabás lehetősége vagy a kontroll a rádiós hálózat felett. Különösen az adatok tárolása és az adatelemzés miatt lehet előnyös a priváthálózat, hiszen ez biztosítja az adatok biztonságát.

Kiemelt Partnereink