Trend Öt dolog, ami eltűnik az autókból

Öt dolog, ami eltűnik az autókból

Pörge Béla | 2023.02.18 12:21

Öt dolog, ami eltűnik az autókból

Fotó: BMW

Ki emlékszik már arra, hogy valaha szivató is volt egyes autókban? A következő generáció számára lehet, hogy a váltókar, a visszapillantótükör vagy éppen a hagyományos értelemben vett műszerfal lesz ilyen archaikus egzotikum.

Hirdetés

A járműipar átalakulásával folyamatosan változnak az autóink. A munkahelyek és a gazdaság számára persze a hajtás átalakulása a legégetőbb kérdés, de részben ezzel összefüggésben az utastér is alaposan megváltozik. Eltűnnek belőle olyan dolgok, amik eddig alapvetőnek számítottak – amit pedig még pár éve is futurisztikusnak neveztünk, lassan valósággá válik.

Az autopro.hu az öt leglátványosabb változást gyűjtötte össze. Ezektől az eszközöktől részben már elbúcsúzhattunk, van, amitől szélesebb körben, van, amitől még csak néhány új modell esetében. Hosszabb ideig viszont már egyik sem marad meg.

Váltókar

Ismert tény, hogy a tisztán elektromos autók kevesebb alkatrészt tartalmaznak, és a karbantartásuk is egyszerűbb – igaz, az akkumulátor miatt az egyelőre nem feltétlen igaz, hogy olcsóbb is lenne. Mindenesetre az egyik fő egyszerűsítő tényező az e-autók esetében a manuális váltó megszűnése. Egyes modellekben az automataváltó is egy karral állítható, de a legújabb trendek alapján egyre inkább eltűnik a váltókar az autókból, legfeljebb egy gomb vagy pöcök marad a helyén.

Kézifék

Ebben az esetben természetesen nem a funkció szűnik meg, hanem a kézifék fizikai mivolta, a kar a két első ülés között. A trendek alapján a kézifék ugyanarra tart, mint a váltó: egy gomb vagy kapcsoló fogja betölteni a funkcióját az utastérben.

Műszerfal

A képernyők átveszik az uralmat az autóinkban: egyre több kapcsolót és a navigációs rendszert már nemcsak prémium-, hanem közép-, sőt, alsó-középkategóriás autókban is képernyőre cseréltek a tervezők. A folyamat nem áll meg, ez a sors vár a műszerfalra is: a digitális műszerfal szinte már alap, de a legújabban bemutatott modellekben már rendre csak egy képernyőt találunk a kormány mögött – amin persze bármit megjeleníthetünk, amit korábban egy műszerfalon láttunk.

Visszapillantótükör

Ez egy kicsit kakukktojás, hiszen nem az utastérben található alkatrészről van szó, de ahhoz szorosan kapcsolódik, nem beszélve arról, hogy az utastérben is van tükör. Még. Egyelőre inkább csak a haszongépjárművek esetében terjed a trend – ahol minden centiméter számít a szélességnél -, de hamarosan a személyautókból is elhagyható lesz a tükör. Helyét kamerák veszik át, és persze az előbb említett képernyők. Az autonóm vezetés fejlődésével a tükrök szerepe marginalizálódni fog az autókban – ha pedig valami nem kell, azt nem is fogják legyártani.

Gyújtáskapcsoló

Adja magát az elektromos átállással ez is – hiszen gyújtás sem kell a villanymotor beindításához, amit valójában bekapcsolunk. Ugyanakkor a hagyományos slusszkulcs és a gyújtáskapcsoló a belső égésű motorral szerelt újabb autókból is kikopóban van, helyét egy gomb veszi át a kormány mellett – jellemzően ott, ahol a gyújtáskapcsoló volt. Így talán az elhelyezkedés még emlékeztetni fog minket arra, hogy mi az a slusszkulcs – ahogyan magyarul az okostelefonon is „tárcsázunk”.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink