Trend Óriási gazdasági fellendülést hoz Nagy-Britanniának az 5G

Óriási gazdasági fellendülést hoz Nagy-Britanniának az 5G

autopro.hu/P.B. | 2020.11.26 14:18

Óriási gazdasági fellendülést hoz Nagy-Britanniának az 5G

Fotó: Twitter/nokia

Akár 14,8 milliárd font hasznot hozhat Nagy-Britannia számára az 5G. Az internet ötödik generációjából elsősorban a gyáripar, az építőipar és a mezőgazdaság profitálhat, e három terület fedheti le a teljes növekedés kétharmadát.

Hirdetés

Az Analysys Mason tanulmánya szerint Nagy-Britannia gazdasága 14,8 milliárd fonttal nőhet, amennyiben megfelelően aknázzák ki az 5G-ben rejlő lehetőségeket. Három iparág számára lehet igazán hasznos a technológia, a gyáripar (5,2 milliárd font), az építőipar (4,2 milliárd font) és a mezőgazdaság (2,2 milliárd font) profitálhat a legtöbbet az 5G-ből.

John Griffin, az Ericsson brit vezetője szerint az 5G lehet Nagy-Britannia gazdasági fellendülésének alapja a járványból való kilábalás idején. Az 5G-hálózat kiépítésében az Ericsson vezető szerepet vállal az országban.

Megjelent az első okosgyár

A tanulmány a jövő gyáraiba is bepillantást enged. Eszerint az 5G terjedésével a gyártás folyamatai jobban ellenőrizhetőek lesznek, mint eddig valaha. Ezt többek között a távvezérelt járművek, robotok és gyártósorok tehetik lehetővé, de a drónok is sokkal nagyobb szerepet kaphatnak a gyárakban az eddiginél.

Az első 5G-vel működő gyár már elindult az országban, ezt a Worcester Bosch üzemelteti. Több fenti alkalmazás megvalósult már ebben az egységben, például számos valós idejű ellenőrzést lehetővé tévő szenzort szereltek fel a gyártósorokra. Eközben a Ford és a Siemens brit gyáraiban is egyre több 5G alapú alkalmazást telepítenek – írja a Manufacturing Global.

Kihívásokkal jár a fejlődés

Bár Nagy-Britannia vezető hatalmak közé tartozik az 5G területén, a hálózat lefedettsége valójában nem olyan nagy, ebben átlagosnak számít az ország azzal, hogy a lakosság 30 százaléka férhet hozzá az 5G-hez. Ebben a mutatóban Svájc és Finnország a legjobb.

Éppen ezért az említett gazdasági növekedés realizálásához komolyan bele kell fognia a briteknek az 5G-hálózat kiépítésébe, valamint megfelelő kapacitást kell biztosítani a városi hálózatnak ahhoz, hogy például az építkezéseken is ki tudják használni az internet ötödik generációját.

Kiemelt Partnereink