Trend Önvezető taxikat visz Kínába a Toyota

Önvezető taxikat visz Kínába a Toyota

autopro.hu/P.B. | 2022.04.26 09:19

Önvezető taxikat visz Kínába a Toyota

Fotó: twitter.com/pony.ai_tech

A Toyota által támogatott Pony.ai április 24-én bejelentette, hogy a vállalat engedélyt kapott utasszállításra, a fuvarokért pedig díjakat számíthat fel. Mindezt autonóm járművekkel teheti meg a vállalat, amely állítása szerint az első, aki ilyen engedélyt kapott Kínában.

Hirdetés

A Pony.ai száz önvezető autó üzemeltetésére, és az azokkal való utasszállításra kapott engedélyt Kínában, Guangzhou városában. A cég korábban Pekingben is kapott hasonló engedélyt, ott azonban csak egy meghatározott, kisebb ipari területen belül vihettek utasokat pénzért, míg most egy egész kerületben tehetik ezt meg – a Pony.ai szerint elsőként Kínában.

A mostani engedély Nansha régióra vonatkozik, ami egy 800 négyzetkilométeres terület Kínában, Kanton városban. Az utasok a Pony.ai applikációban rendelhetik meg a fuvart, és ott is kell fizetniük érte – az autókat pedig nem szükséges emberi sofőröknek vezetnie.

Eleinte lesznek sofőrök

Az engedély ellenére a Pony.ai kezdetben úgynevezett biztonsági sofőrökkel együtt indítja útnak autóit a régióban, de a cégvezetés arra számít, hogy a későbbiekben nem lesz rájuk szükség. A Toyota által támogatott vállalat az Egyesült Államokban is aktív – írja a Reuters.

Ahogyan arról az autopro.hu a napokban beszámolt, Kínában egyre többen próbálkoznak robotaxikkal. A DeepRoute.ai összesen harminc SAIC Motor Marvel R SUV-t látott el a városi környezetben négyes szintű önvezetési képességgel rendelkező, azaz közel teljesen autonóm vezetésre képes rendszerével, a Driver 2.0-val. A rendszer 360 fokos látómezővel bír, a környezetet 200 méteres távolságban képes felmérni.

A harminc járműből álló robotaxi-flotta a Hong-Kong melletti Sencsen utcáin fog tesztutakat futni a következő hónapoktól kezdődően.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink