Trend Nanotechnológiával zöldít autókat egy japán cég

Nanotechnológiával zöldít autókat egy japán cég

autopro.hu/V.M. | 2022.04.29 09:19

Nanotechnológiával zöldít autókat egy japán cég

Fotó: INEOS Styrolution Press Releases

Az autóipari műanyag- és gumikomponenseket gyártó Toyoda Gosei egy cellulóznanoszál-erősítésű műanyagot fejlesztett ki azzal a céllal, hogy csökkentse a járművekhez kötődő szén-dioxid-kibocsátást a gyártástól a használaton át egészen a hulladékfeldolgozásig.

Hirdetés

A cellulóz nanoszál szakítószilárdsága ötször akkora, mint az acélé, miközben tömege csak ötöde annak. Előnyös tulajdonságainak hála az autók környezetbarátabbá tételéhez több módon is hozzájárul.

Először is, a nanoszálat műanyagba vagy gumiba integrálva a habfröccsöntés könnyebbé válik, illetve a termékek falai vékonyabbra tervezhetőek. Ez tömegcsökkentéssel jár, ami a jármű élettartama alatt alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

A nanoszálak az újrahasznosítás közben végzett felmelegítés és olvasztás során csak minimális mértékben veszítenek ellenállóságukból, ami megkönnyíti az újrahasznosítást. Ezenkívül még akkor is, ha elégetik, a cellulóz nanoszál nem juttat plusz szén-dioxidot a légkörbe, csupán az kerül vissza, amit a növény a növekedése során megkötött – áll a Toyoda Gosei közleményében.

Az új kompozitból készült tesztdarabok: kesztyűtartó és A-oszlop belső kárpitozása

Az új kompozitból készült tesztdarabok: kesztyűtartó és A-oszlop belső kárpitozása | Fotó: Toyoda Gosei News

Az új kompozit 20 százalék nanoszálat tartalmaz polipropilénnel kombinálva. Utóbbi műanyagot ma elterjedten használják autók belső és külső elemeinek gyártásában.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink