Trend Nagy jövőt jósol az önvezető járműveknek a GM

Nagy jövőt jósol az önvezető járműveknek a GM

autopro.hu/V.M. | 2020.05.27 04:21

Nagy jövőt jósol az önvezető járműveknek a GM

Cruise Origin | Fotó: Cruise News

A General Motors továbbra is hisz az önvezető járművek jövőjében, a területen folyó fejlesztéseit pedig csak minimális mértékben érintette a koronavírus – mondta el Doug Parks, globális terméktervezési vezető egy konferenciahíváson. Parks egyúttal egy Ultra Cruise nevű önvezető rendszerről, valamint a Cruise Origin autonóm jármű jövőjéről is beszélt.

Hirdetés

A GM először 2017-től, a Cadillac CT6 szedánban kínálta saját fejlesztésű Super Cruise önvezető rendszerét. A hőkamerákra és lidar szenzorokra épülő megoldás csak a városon kívüli közlekedéskor teszi lehetővé az önvezetést, míg a Tesla kamerákat, illetve radarokat használó Autopilotja a jármű városon belüli elvezetésére is képes, bár igaz, csak bizonyos körülmények között.

A fejlesztés alatt lévő Ultra Cruise ezen kíván változtatni. A rendszer az alacsonyabb rendű utakon való navigálásra is képes lesz, és mint Parks kifejtette, a célok egyike lehet, hogy alkalmassá tegyék a teljesen autonóm közlekedésre. Parks beszédéből az is kiderül, hogy számukra fontos, hogy úgy bővítsék az önvezető rendszerük képességeit, hogy közben az továbbra is megfizethető maradjon.

Az Autopilot már megáll a piros lámpáknál és a stopjelzéseknél, a vezetőnek ugyanakkor továbbra is folyamatosan felügyelnie kell a rendszer működését. A The Detroit News szerzője úgy vélekedik, hogy a GM fejlesztése is hasonló módon fog működni, de lehetővé fogja tenni a vezetőnek, hogy ritkábban kelljen kezét a kormányra tennie.

Felváltva szállíthat ételt és utasokat a Cruise Origin

A GM önvezető járműveket fejlesztő vállalata, a Cruise által tervezett Cruise Origin robotaxit januárban leplezték le. A Honda közreműködésével fejlesztett jármű ugyanarra az akkumulátoros elektromos platformra épül, mint a Hummer EV és a Cadillac Lyric SUV.

Parks elismerte, hogy a koronavírus-járvány nyomán az emberek látásmódja megváltozhat, és az idegenekkel való együtt utazás egy szűk térben már kevésbé lesz elfogadott, ugyanakkor hozzátette, hogy egyszerre mindössze egy-két embert is szívesen fuvaroznának.

Folytatólagosan kitért a jármű ételszállítási célú használatára. Mint elmondta, a vírus hatására nőhet az ilyen szolgáltatások iránti igény, emellett az, hogy a járművek ételeket szállítsanak, amikor kevés az utas és embereket azokban a napszakokban, amikor sokan kelnek útra, nagyon is elképzelhető forgatókönyv.

Kiemelt Partnereink