Trend Mit hozhat az autóipar számára a kvantumtechnológia?

Mit hozhat az autóipar számára a kvantumtechnológia?

autopro.hu/P.B. | 2020.09.08 07:21

Mit hozhat az autóipar számára a kvantumtechnológia?

Fotó: Pixabay

A kvantumszámítások gyakorlati alkalmazására még minimum közel egy évtizedet várni kell, ám az már látszik most is, hogy új távlatokat nyithat meg a legtöbb iparágban ez a technológia. A járműipar egyike lehet azon szegmenseknek, ami a legtöbbet profitál majd a kvantumtechnológia elterjedéséből.

Hirdetés

A McKinsey legfrissebb elemzésében a kvantumtechnológia autóipari felhasználásáról ír. A tanulmány először bemutatja, hogy hol tart most ez a tudományterület: 2019-ben a Google elérte a kvantumfölényt, ami a kvantum-számítástechnológia területén fontos előrelépés. Ugyanakkor a tanulmány említést tesz arról is, hogy a kvantumtechnológia előnyeinek gyakorlati bizonyítása, vagy egyáltalán ennek a technológiának a gyakorlati alkalmazása még várhatóan egy évtizedbe telik, a 2030 és 2035 közötti időszaknál előbb ezt még nem fogjuk elérni.

A McKinsey szerint arra is 2030-ig kell várni, amíg kereskedelmi szempontból megéri majd beruházni erre a területre.

Az tehát kijelenthető, hogy még messze vagyunk ezektől a fejleményektől, ám érdemes áttekinteni, milyen előnyöket hozhat a kvantumtechnológia a járműipar számára! A McKinsey elemzése szerint egyébként az autóipar lehet a a tudományterületből az egyik legtöbbet profitáló iparág.

A járműipar számos területén hasznos lehet

Az elemzés szerint a Tier 1-es és a Tier 2-es beszállítók számára nagy előny lehet az akkumulátorok, hűtőrendszerek és üzemanyagcellák fejlesztése a kvantumtechnológiával, emellett a szállítási útvonalakat és módokat is még jobban optimalizálni tudják majd. Minden szinten fontos lehet a raktározás, tárolás precízebbé tételé a technológia segítségével.

A gyártók (OEM-ek) a dizájnt, az autonóm vezetést segítő rendszereket és a biztonságot is fejleszthetik a kvantumtechnológiával, míg a partnerekkel és a márkaszervizekkel együttműködve olyan szoftvereket is fejleszthetnek majd, amíg komoly biztonsággal jelzik előre a hibákat vagy az alkatrészek elhasználását.

Komoly piaca lesz a kvantumtechnológiának

A McKinsey előrejelzése szerint 2035-re 32 és 52 milliárd dollár közé rúghat a kvantumtechnológia piaca, ebből tíz százalékot tehet ki az ipari szereplők, így a járműipar beruházásai. Több számítástechnológiai cég, például az IBM vagy a Microsoft már most is élénken foglalkozik a területtel.

Kiemelt Partnereink