Trend Mesterséges intelligencia ügyel a BMW karosszériák tökéletes festékrétegére

Mesterséges intelligencia ügyel a BMW karosszériák tökéletes festékrétegére

autopro.hu/H.J. | 2020.05.28 04:23

Mesterséges intelligencia ügyel a BMW karosszériák tökéletes festékrétegére

Fotó: BMW PressClub

A gépjárműiparban is teret hódít a mesterséges intelligencia. A technológia a rendkívüli pontosságot igénylő rendszerek irányításában is segíthet. A BMW jelenleg a festékréteg tökéletesítésén dolgozik mesterséges intelligencia alkalmazásával.

Hirdetés

A legkorszerűbb szűrési technológiák ellenére is a finom porrészecskéket gyakran nem tudják megszűrni, ezáltal az autó festékrétege nem lesz egyenletes. A BMW müncheni gyárában a mérnökök a mesterséges intelligencia segítségével azon dolgoznak, hogy ezt a hibát megoldják.

Minden frissen festett karosszériát ellenőriznek a festéküzemben. A vizsgálat során összegyűjtött adatok segítségével egy adatbázist állítanak össze. A szakemberek a mesterséges intelligencia algoritmusainak alkalmazásával összehasonlítják a festőfülkékben és a szárítófülkékben található porszemcsékről készített adatokat az adatbázissal, így átfogó képet kapnak a porszemcsékről.

A festéküzemben folyó munkálatok kapcsán Albin Dirndorfer, a BMW Csoport karosszériáért és festésért felelős részlegének alelnöke példaként említette, hogy ha a porszint az egyes időszakokban nagyobb mértékben növekszik, a mesterséges intelligencia képes azt előre észlelni, ezáltal pedig meg tudják előzni a folyamatot.

Akár sorozatgyártásban is megjelenhet a technológia

Az olyan modern technológia, mint a mesterséges intelligencia használata hozzájárul a szigorú minőségi követelmények teljesítéséhez, valamint a folyamatok fejlesztéséhez. A BMW-csoport szakemberei hatalmas potenciált látnak a porrészecskék elemzésében. Az algoritmus 160 különféle szempontból figyeli az autó karosszériáját és pontosan képes előre jelezni a festékréteg minőségét.

A technológia a sorozatgyártásban is alkalmazhatóvá válik a jövőben, ehhez azonban további mérési pontokra és még pontosabb érzékelő adatokra van szükség. A szakértők abban bíznak, hogy miután a müncheni üzemben elvégezték a kísérleti projektet, a porrészecskék elemzését más járműgyárakban is elkezdhetik alkalmazni.

Kiemelt Partnereink