Trend Merevszárnyú drón készült a BME közreműködésével

Merevszárnyú drón készült a BME közreműködésével

MTI | 2023.03.06 12:21

Merevszárnyú drón készült a BME közreműködésével

Fotó: WohnderDrone

A MouldTech Systems Kft. mérnöki cég és a BME közösen merevszárnyú drónt fejlesztett összesen 1,5 milliárd forint összköltségből, amelyből 890 millió forintot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alapból származó támogatás tett ki - adták hírül a fejlesztők.

Hirdetés

Jelezték, hogy a konzorcium a piacon egyedülálló jellemzőkkel rendelkező, többcélú merevszárnyú drónt alakított ki 2019 óta.

Kifejtették: az új modellbe integráltak egy képátvitelre alkalmas rendszert, mely négy darab 120 fokban látó kamera adatait - a drón előtti és mögötti képi adatokkal - képes a föld felé továbbítani valós időben repülés közben. A kamerák közül kettő magas fényérzékenységű, éjjellátó, ezért nem jelent akadályt korlátozott fényviszonyok között, szürkületben vagy este repülni.

Arra is kitértek, hogy a katapult kutatások eredményei elvezettek egy kiemelő szerkezettel rendelkező, nyitható pályával szerelt eszközhöz, amely egy előre programozott nyitási folyamat végeredményeként szerelés nélkül alkalmas a drón elektromotoros indítására.

Kiegészítő kompetenciák

A MouldTech Systems a közös projekthez a többtengelyes szubtraktív megmunkálási eljárások, a legkorszerűbb 3D nyomtatási és az additív gyártástechnológiák, valamint a topológiai optimalizálás területén szerzett tudását adta.

Az elektronikusan elérhető adatok szerint a cég nettó árbevétele 2021-ben 1,4 milliárd forintot tett ki szemben az egy évvel korábbi 1,1 milliárddal; adózott eredménye 131 millió forint volt az egy évvel korábbi 51 millióhoz képest.

A BME a repülési, szerkezeti, anyagtudományi, kompozit, fémes technológiai, valamint az áramlástani és méréstechnológiai ismereteket biztosította a fejlesztéshez - olvasható a közleményben.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink