Trend Megérkezett a Waymo következő generációs önvezető rendszere

Megérkezett a Waymo következő generációs önvezető rendszere

autopro.hu/V.M. | 2020.03.09 10:47

Megérkezett a Waymo következő generációs önvezető rendszere

Fotó: facebook.com/waymo

A 2009-ben, a Google egyik projektjeként indult, 2016 óta pedig a Google-t is birtokló Alphabet leányvállalataként működő cég bemutatta Driver nevű önvezető rendszerének ötödik generációját. Az új technológia többek között távolabbra lát, segíti az előzést, illetve könnyebben ismeri fel a jármű útjába kerülő tereptárgyakat.

Hirdetés

Az önvezető autókat és kamionokat üzemeltető cég kamerákból, radarokból, valamint lidar szenzorokból álló rendszerének új változata már ötszáz méternél messzebbről is beazonosítja a különböző környezeti elemeket, ide értve a gyalogosokat és a stop táblákat is. Egy autóajtó nyitását, valamint a kátyúkat ugyancsak több száz méterről képes érzékelni.

Ideálisabb a városi közlekedésre

Az új, rövid hatótávú lidar szenzoroknak köszönhetően a rendszer a jármű közvetlen környezetét is képes jobban felmérni, segítve a sűrű városi forgalomban való manőverezést. Mindezen felül a Driver új generációja periférikus kamerákat is magába foglal, melyek csökkentik a parkoló járművek okozta holtteret, valamint segítik a teherautók megelőzését azáltal, hogy rálátnak a szembe jövő forgalomra.

A Driver radarjai is továbbfejlesztésre kerültek, aminek köszönhetően azok nagyobb felbontású képet tudnak alkotni a járművet körülvevő tárgyakról, ezúttal a rendszer könnyebben érzékeli, illetve követi nyomon azokat.

A Waymo önvezető technológiájának ötödik generációja nemcsak nagyobb teljesítményű elődjénél, de feleannyiba is kerül – olvasható a Digital Trends oldalán.

A rendszert már elkezdték felszerelni a vállalat Jaguar I-Pace modelljeire. Később az Arizonában, egy ridesharing szolgáltatás keretében üzemeltetett Chrysler Pacifica egyterűeket is el fogják vele látni, ahogy az Amerikai Egyesült Államok több államában is tesztelés alatt álló autonóm teherautókat is.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink