Trend Már idén jönnek az első szilárdtest akkumulátorok

Már idén jönnek az első szilárdtest akkumulátorok

autopro.hu/D.Á. | 2022.06.08 12:23

Már idén jönnek az első szilárdtest akkumulátorok

Fotó: twitter/SolidPowerInc

A szilárdtest akkumulátorokat fejlesztő Solid Power vállalat az első, elektromos autókba való prototípus celláit az idei év végére tervezi leszállítani partnereinek, a BMW-nek és a Fordnak tesztelésre.

Hirdetés

Doug Campbell, a Solid Power vezérigazgatója és társalapítója egy interjúban elmondta, cége felállított egy kísérleti gyártósort a Colorado-i telephelyén, hogy ott autógyártóknak készítsen mintákat termékeiből tesztelésre, validálásra. Közben a vállalat partnereket is keres a sorozatgyártás 2026-ra tervezett beindításához. Az egyik lehetséges gyártópartner a koreai SK Innovation, amely a Forddal közösen épít akkumulátorgyárakat az Egyesült Államokban. Campbell szerint a vállalat hosszú távon nem akar cellagyártóvá válni.

Campbell azon kívül, hogy megfelelő kapacitásokkal rendelkeznek a kísérleti gyártáshoz autógyártók számára, nem osztott meg további részleteket a projektről. A vállalatba többek között a BMW, a Ford, a Hyundai és a Samsung is fektetett még 2021-ben. Campbell is tudja, hogy a jövő ígéretes technológiájának számító szilárdtest akkumulátorok piacán nagy a verseny – a Solid Powernek olyan óriásvállalatok ellen kell indulnia fejlesztésben, mint a Toyota, a Panasonic, a Samsung, az LG Energy Solution, a Hyundai és a CATL.

A technológiáról

A többi vállalathoz hasonlóan a Solid Power is szulfidalapú, szilárd halmazállapotú elektrolittal üzemelő akkumulátorcellákat fejleszt, tehát a lítiumionok áramlását nem folyékony közeg biztosítja, mint a mai akkumulátorokban. A szilárdtest akkumulátorok a rövidzárlatok elkerülésével sokkal kisebb eséllyel gyulladnak ki, mint hagyományos társaik, és sokkal több energiát is képesek tárolni, nagyobb hatótávot kölcsönözve az elektromos autóknak.

Campbell elmondta, a Solid Power celláiban jelenleg szilíciumban gazdag anódok és nikkel-kobalt-mangán katódok találhatók. Ha a technológia kiforrott lesz, minden előnye mellett még olcsóbb is lesz, mint a jelenlegi lítiumion akkumulátorok. A Solid Power a fejlesztés során arra is figyel, hogy az új cellák kompatibilisek legyenek a jelenlegi gyártási módszerekkel — áll a Reuters cikkében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink