Trend Kötelező töltőt telepíteni az új épületekhez

Kötelező töltőt telepíteni az új épületekhez

autopro.hu/P.B. | 2022.01.13 16:16

Kötelező töltőt telepíteni az új épületekhez

Fotó: Volkswagen Newsroom

Hazánkban is kötelező lett villanyautó-töltőt telepíteni minden új építésű ingatlanhoz, de egyes esetekben elég a későbbi töltőtelepítést előkészíteni. A rendelkezések a felújításra kerülő épületekre is vonatkoznak, de azok esetében csak 2025. január 1-jétől lép életbe az intézkedés.

Hirdetés

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló szabályozás 2022.01.01-től hatályos módosításának 8. melléklete előírja a meglévő, illetve az új építésű vagy jelentős (az épület elektromos infrastruktúrájára is kiterjedő) felújítás alá vont épületekhez tartozó parkolóhelyek elektromosautó-töltővel felszerelésének, vagy a töltő későbbi kiépítését lehetővé tevő elektromos csatlakozást biztosító létesítmény kiépítésének kötelezettségét – vette észre a villanyautosok.hu

A rendelet melléklete pontosan meghatározza, hogy mely épületek esetén kell töltőpontot kiépíteni, illetve hány parkoló esetén kell előkészíteni a töltőpont későbbi kiépítését.

Új épületek vagy felújítások

Új ingatlanok építése esetében vagy az elektromos infrastruktúrát is érintő jelentős felújításkor a nem lakáscélú épületek esetében, ha legalább tíz parkolóhellyel rendelkezik és a parkoló az épületen belül vagy közvetlenül az épület mellett helyezkedik el, kötelező kiépíteni egy elektromos töltőpontot, továbbá minden ötödik parkolóhelyen a töltőpont későbbi kiépítését lehetővé tevő elektromos csatlakozást biztosító létesítményt.

Lakóépületek esetén, ha tíznél több parkolóhellyel rendelkezik és a parkoló az épületen belül vagy közvetlenül az épület mellett helyezkedik el, kötelező kiépíteni minden parkolóhelyen a töltőpont későbbi kiépítését lehetővé tevő elektromos csatlakozást biztosító létesítményt.

Már meglévő épületek

Meglévő épületek esetén nem lakáscélú, legalább húsz parkolóhellyel rendelkező épületek esetén 2025. január 1-től legalább egy elektromos töltőpontot kell telepíteni, ha a parkoló az épületen belül, vagy közvetlenül az épület mellett helyezkedik el.

A már meglévő társasházak parkolóira tehát nincs semmilyen kötelezettség, azokhoz csak abban az esetben kell töltőt telepíteni, ha a rendeletben meghatározott, komoly felújításra kerül sor.

A nem lakáscélú épület kategóriába az áruházak és bevásárlóközpontok mellett a hivatali- vagy irodaépületek, a fizetős parkolóházak, kereskedelmi épületek, az önálló üzletek, lakossági fogyasztásicikk-javító helyek, szervizállomások, a szálláshely szolgáltatók és vendéglátó épületek (a tábort kivéve), az oktatási és egészségügyi ellátást szolgáló, valamint szórakoztatásra, sportra és közművelődésre használt épületek is beletartoznak.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink