Trend Kitiltaná az EU-ból a belső égésű motorokat a Volvo és az Uber

Kitiltaná az EU-ból a belső égésű motorokat a Volvo és az Uber

autopro.hu/P.B. | 2021.04.28 06:18

Kitiltaná az EU-ból a belső égésű motorokat a Volvo és az Uber

Fotó: Pixabay

Összesen 27-en írták alá azt a kezdeményezést, ami arra kéri az Európai Unió döntéshozóit, hogy ne helyezhessenek forgalomba új autókat belső égésű motorral 2035-től. Az aláírók között ott van a Volvo Cars és az Uber is.

Hirdetés

A felszólítást aláíró vállalatok szerint egy egyértelmű céldátum jobban ösztönözné a járműgyártó vállalatokat arra, hogy az elektromobilitás felé forduljanak. A kezdeményezést eddig egyedüliként aláíró autóipari OEM, a Volvo Cars márciusban jelentette be, hogy 2030-tól csak elektromos járműveket fog gyártani.

Az EU egyelőre nem fogalmazott meg ennyire konkrét célt. Az egyik ismert dátum 2050, eddigre kell karbonsemlegessé válnia az uniónak. Szintén ismert, hogy 2030-ra a jelenlegi szén-dioxid-kibocsátást minimum az 55 százalékára kell csökkentenie a tagállamoknak.

A kezdeményezést aláíró nagyvállalatok – többek között a Volvo Cars, az Ikea, az Uber, a Vattenfall vagy éppen a Sky – azt szeretnék elérni, hogy 2035-től csak elektromos autókat helyezhessenek forgalomba újonnan az Európai Unió területén.

Világos követelményekre van szükség

Anders Kärrberg, a Volvo Cars fenntarthatóságért felelős vezetője szerint a cég azzal, hogy 2030-tól csak elektromos autókat fog gyártani, az egész járműiparnak szeretne utat mutatni. Ugyanakkor hozzátette, hogy a többieket nagyban segítené, ha világos szabályozások és követelmények határoznák meg ezt az utat.

A 2035-ös tiltás az egyik legfontosabb eleme lenne az EU 2050-re kitűzött céljának elérésében – vélik az aláírók. A tiltás egyébként nemcsak a belső égésű motorokra, hanem a hibridekre is vonatkozna, azaz csak tisztán elektromos autók kerülhetnének forgalomba a céldátumtól kezdődően – írja az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink