Trend Kiterjesztett valósággal segít a vezetőknek a Volkswagen

Kiterjesztett valósággal segít a vezetőknek a Volkswagen

autopro.hu/V.M. | 2021.01.01 12:21

Kiterjesztett valósággal segít a vezetőknek a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen elsőként kínál a kiterjesztett valóság technológiáját is hasznosító head-up displayt kompakt modellekhez. Az elsőként az ID.3 és ID.4 akkumulátoros elektromos autókban elérhető rendszer dinamikusan változó szimbólumokat vetít a vezető látóterébe, olyan hatást keltve, mintha azok a külső térben lennének.

Hirdetés

A kiterjesztett valóságon alapuló head-up display új fejlesztés eredménye. Azzal, hogy a VW először olcsóbb modelljeiben teszi elérhetővé, követi arra irányuló stratégiáját, hogy magas technológiai fejlettségű megoldásokat kínáljon elérhető áron – áll a vállalat közleményében. „Az úttörő technológiák széles vásárlói kör számára elérhetővé tétele a VW egyik fő ismertetőjegye” – fogalmazott Frank Welsch, fejlesztésért felelős igazgató.

A szélvédőre vetített jelzések jellegüktől függően két különböző helyen jelenhetnek meg. Közvetlenül a vezető látóterében a vezetői segédrendszerek, illetve a navigációs rendszer kanyarodásra figyelmeztető és úti célt jelölő dinamikus szimbólumai jelennek meg, tíz méteres virtuális távolságra az autó előtt.

A szélvédő alján statikus jelzések láthatóak, úgy mintha három méterrel a vezető elé lennének vetítve. Itt látható például a sebesség vagy az aktuális sebességhatár is.

Nem akadályozza a kilátást

Mikor a vezető egy kereszteződéshez közelít, látóterében először az úttestre vetítve látja, hogy milyen rangú úton halad, majd közelebb érve a kereszteződéshez, három nyíl jelenik meg abban, mutatva a navigáció szerinti helyes irányt. A fordulóponthoz közeledve a nyilak mérete nő, egyúttal átláthatóbbá válnak, hogy ne akadályozzák a többi közlekedő észlelését.

A sávtartó asszisztens szimbólumai ugyancsak a sofőr látóterében jelennek meg. Ha az autó túl közel megy a sáv vagy az út széléhez, anélkül, hogy be lenne kapcsolva az irányjelzője, egy narancssárga vonal jelenik meg a sáv szélén.

Mikor az adaptív tempomat vagy a jó minőségű úton a sáv és a sebesség automatikus tartására szolgáló Travel Assist vezetéstámogató rendszer be van kapcsolva, egy színes vonal jelenik meg közvetlenül az autó előtt haladó járművek mögött, felhívva azokra a vezető figyelmét. Amennyiben a segédrendszerek ki vannak kapcsolva, a vezető piros figyelmeztető vonalat lát az előtte haladók mögött, ha túl közel megy hozzájuk.

Piros figyelmeztetés a ráfutásos baleset megakadályozására.

Piros figyelmeztetés a ráfutásos baleset megakadályozására. | Fotó: Volkswagen Newsroom

Mindig biztosított a jó pozícionálás

A kivetített képeket egy külön modul generálja, ami az ID. modellek kettő központi számítógépének egyikében található. A modul a radarok, az előrenéző kamera és a navigációs térkép nyers adatait használva számolja ki a jelzések megfelelő méretét, valamint elhelyezkedését.

Az új head-up display a VW ID.4-ben az Infotainment package Plus felszereltségi csomag részeként érhető el.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink