Trend Kiderült, melyik a leggyorsabb elektromos autó

Kiderült, melyik a leggyorsabb elektromos autó

autopro.hu/P.B. | 2022.06.26 04:17

Kiderült, melyik a leggyorsabb elektromos autó

Fotó: Porsche Newsroom

A kutatásban 55 sportautóként meghatározott elektromos autó gyorsulásának és végsebességének értékelésével egy pontalapú indexet hoztak létre, amely alapján meghatározták a tíz leggyorsabb elektromos sportautót a piacon.

Hirdetés

Egyre több jel utal arra, hogy az elektromos sportautók iránt jelentősen nő a kereslet – például a „sport EV-s” (azaz elektromos sportautók) internetes keresés 400 százalékkal ugrott meg tavaly az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Valóban az elektromos hajtásnak köszönhetően a hagyományos sportautókkal versenyképes, de kevésbé környezetszennyező alternatívát tudnak állítani az elektromos sportautók.

A Uswitch kutatása arra kereste a választ, hogy melyik a leggyorsabb elektromos sportautó: ehhez nem tartották elégnek megnézni az elérhető modellek végsebességét, hanem ezt az adatot súlyozták a gyorsulással is, az így kapott pontszám alapján pedig felállítottak egy listát.

A Porsche az élen

A sportautók terén a hagyományos hajtásban is sok ikonikus modellt készítő Porsche az elektromobilitásban is élen jár. A Taycan Turbo S 9,64 pontot ért el a tanulmányban azzal, hogy nulláról százra 2,8 másodperc alatt gyorsul fel, végsebessége pedig közel 260 kilométer/óra.

A második helyre a Tesla Model 3 Performance futott be 9,55 ponttal: a végsebessége megegyezik az előbbi modellével, ám „csak” 3,3 másodperc alatt gyorsul fel százra. A harmadik helyet az Audi e-tron GT foglalja el 9,38 ponttal, szintén 3,3-as gyorsulással, de csak 250-es végsebességgel.

A top tízbe került még a Kia EV6, a Mercedes-AMG EQS 53 4MATIC, Polestar 2 Long Range, a Ford Mustang Mach-E, a Tesla Model Y Long Range, a BMW iX xDrive 50 és a Jaguar I-Pace EV400.

Ezt tehetjük, hogy ne merüljön le gyorsan az autó

Ben Gallizzi, a Uswitch által megszólaltatott energetikai szakértő elmondta, hogy az elektromos sportautók fejlettebbek, mint valaha. „Míg korábban nehéz volt megismételni egy normál sportautó sebességét a hatótávolság feláldozása nélkül, ma már számos olyan elektromos sportautó áll rendelkezésre, amivel hosszabb táv is megtehető” – fogalmazott.

Bár a töltőállomások száma egyre növekszik, az otthoni töltésbe való befektetés tökéletes azok számára, akik szabadabban szeretnének mozogni. Emellett a fűtés és a légkondi használatának korlátozása (értsd: csak szükség esetében kapcsoljuk be ezeket) szintén sokat segíthetnek a hatótávolság növelésében – mondta Gallizzi.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink