Trend Jövőre jönnek a Tesla új akkucellái a Panasonictól

Jövőre jönnek a Tesla új akkucellái a Panasonictól

autopro.hu/P.B. | 2022.01.26 06:18

Jövőre jönnek a Tesla új akkucellái a Panasonictól

A kép illusztráció. | Fotó: Pixabay

A Panasonic bővíti egy meglévő gyárát Japánban, ezzel is készülve a nagyobb kapacitású, és ezzel nagyobb hatótávolságot ígérő 4680-as formátumú akkumulátorcellák sorozatgyártására. Az új cellákat a Tesla megrendelésére gyártja majd a japán vállalat.

Hirdetés

A Tesla megrendelése mellett a Panasonic egyre nagyobb keresletre számít az elektromos járművek iránt, ezért úgy döntött, hogy jelentős beruházásokat hajt végre az akkumulátorfejlesztés területén. A fejlesztés központjában a 4680-as cellák állnak.

A japán vállalat 2021-ben mutatta be a Teslának szánt 4680-as cellák prototípusát, és bejelentette, hogy 2022 márciusában megkezdi a tesztgyártást Japánban. Ekkor azonban kevés konkrét adatot közöltek, s a japán források még most is meglehetősen homályosan fogalmaznak: húsz százalékkal magasabb tartományról írnak a teljesítményt illetően.

Arányaiban olcsóbb akku

2020 szeptemberében a Tesla mutatta be először a 4680-as akkumulátorcellát, amely lényegesen nagyobb és erősebb a korábbiaknál. A Teslánál az akkumulátorok neve hagyományosan a méretekre utal: a kerek cella átmérője 46 milliméter, a hossza pedig 80 milliméter. Az új cellák nemcsak az elektromos autók hatótávolságát és teljesítményét hivatottak javítani, hanem kilowattóránként olcsóbbnak is kell lenniük.

A Tesla akkoriban azt is bejelentette, hogy ezeket a cellákat maga kívánja gyártani, saját maga által kifejlesztett berendezéssel. Ezt az elképzelését viszonylag hamar feladta a kaliforniai cég, és világossá tette, hogy a nagyobb akkugyártóktól is vár ilyen termékeket.

A 4680-as akkumulátorok először a texasi gigagyárban készülő Model Y-okba kerülhetnek be. Ezeknek a gyártását 2022 első negyedévében kezdi meg a Tesla, azonban az ilyen akkumulátorok iránt várhatóan 2023 után nő meg igazán az amerikai cég igénye, mivel a Cybertruck és a Semi modellekbe is a nagyobb telepeket szánják – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink