Trend Jobbra-balra csúsztatható kormányt szabadalmaztatna a Volvo

Jobbra-balra csúsztatható kormányt szabadalmaztatna a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2020.10.07 14:23

Jobbra-balra csúsztatható kormányt szabadalmaztatna a Volvo

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A Volvo nemrég szabadalmi oltalmat kért egy olyan megoldásra, ami lehetővé tenné a kormány mindenkori áthelyezését a műszerfal egyik oldaláról a másikra vagy akár középre is.

Hirdetés

A Volvo mérnökei egy sínt helyeznének a műszerfalba, amin a kormánykerék szabadon csúsztatható lenne. A megoldást könnyen lehet, hogy a négyes és ötös szintű önvezetési képességű autókra készülve fejlesztették ki. Előbbi járművek szinte minden, míg utóbbiak minden körülmények között képesek emberi beavatkozás nélkül közlekedni.

Korábban már több koncepcióautóban is láthattunk eltolható kormánykereket, azonban ez az első alkalom, hogy egy gyártó szabadalmaztatni akarja azt. 2014-ben például a koncepciókat gyártó svájci Rinspeed mutatta be a Tesla Model S-en alapuló XchangE tanulmányát egy hasonló kormánnyal. 2018-ban az Aston Martin tulajdonában lévő Lagonda, Vision Concept nevet viselő tanulmánya, illetve a Mini Next 100 2016-ban bemutatott koncepciójában ugyancsak oldalirányban állítható kormánykerék volt. Még korábban, 2004-ben a Toyota Alessandro Volta Concept is csúsztatható kormánnyal rendelkezett.

És mi lesz a pedálokkal?

Egyes járművekben – például a Toyotában – a pedálok a kormánnyal együtt mozogtak, míg máshol jobb és baloldalra is szereltek pedálokat, ami egyszerűbbnek, egyúttal költséghatékonyabbnak tűnik.

Azonban nem csak a pedálok problémáját kellene kezelni – hívja fel a figyelmet az Atoweek. A mai Volvókban és sok más márka típusaiban is, a műszerfal közepét egy nagy érintőképernyő foglalja el. Az egyik lehetséges megoldás a sín képernyő alá vagy fölé, ebből következően pedig a kormánykerék hosszú karra helyezése. A másik a képernyő elhagyása, ami a benyújtott dokumentumok alapján a Volvo választása.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink