Trend Íme a piszkos tizenkettő: bemutatkoznak 2020 legszennyezőbb autói

Íme a piszkos tizenkettő: bemutatkoznak 2020 legszennyezőbb autói

autopro.hu/V.M. | 2020.02.08 12:23

Íme a piszkos tizenkettő: bemutatkoznak 2020 legszennyezőbb autói

Az American Council for an Energy-Efficient Economy (ACEEE) minden évben elkészíti listáját, mely környezetterhelésük szerint rangsorolja az amerikai piacon elérhető új autókat. A legrosszabbul teljesítő négykerekűek nem csak a környezetre, de tulajdonosaik pénztárcájára sincsenek kímélettel.

Hirdetés

A szervezet által megválasztott tizenkettő legzöldebb autóról korábban írtunk. A leginkább környezetbarát modellek mindegyike elektrifikált, ami szöges ellentétben áll az alábbi, többségében SUV-ket felsorakoztató összeállítás tagjaival, amelyek között egyetlen hibridet sem találunk. Komoly teljesítményű, ám sokat fogyasztó motorok jellemzik őket, ami mellé többségüknél tekintélyes árcédula is társul.

Sok szempontos értékelés

Az ACEEE dolgozói teljes életciklus-alapú értékelést alkalmaznak a típusok rangsorolásánál, tehát a kipufogógáz-kibocsátás mellett a gyártáshoz, a hulladékkezeléshez és újrahasznosításhoz, valamint az energiaforráshoz köthető kibocsátásokat is figyelembe veszik.

A fentebbi adatok alapján egy százig terjedő skálán, ahol a több pont a jobb, értékelik minden gépkocsi relatív környezetkímélőségét. Ez a Green Score, azaz Zöld érték. A gyártás, a kipufogógáz-kibocsátás, az üzemanyag és elektromosság előállításának, illetve szállításának emberi egészségre gyakorolt hatását az Environmental Damage Index (EDX), vagyis a Környezetkárosítási index szemlélteti. E mutató esetében az alacsonyabb érték a kedvezőbb. Egy jármű Zöld értéke elméletileg akkor érheti el a maximális százat, amennyiben az EDX értéke nulla.

Címtartó a Jeep

A legszennyezőbb autó címét immáron a második egymást követő évben nyerte el a Jeep Grand Cherokee Trackhawk, a márka legdrágább, egyben leggyorsabb SUV-je. A méretes jármű kompresszoros, V8 henger elrendezésű motorja maximum 707 lóerő leadására képes. Ennek köszönhetően álló helyzetből 3,7 másodperc alatt gyorsul százra, mindemellett egy nagyobb pótkocsit vagy csónakot is elvontathat. A kimagasló teljesítmény azonban a fogyasztásban is megmutatkozik, ami WLTP-ciklus szerint számolva 16,7 liter száz kilométerenként. A Forbes cikkéből az is kiderül, hogy az amerikai Környezetvédelmi Hivatal szerint egy Trackhawk tulajdonosa öt év alatt 8750 dollárral többet fog költeni üzemanyagra, mint egy átlag gépjármű-tulajdonos, ami csak hab a tortán a mintegy 88 ezer dolláros indulóár mellett.

Az év legtisztább autói, a Toyota Prius Prime és a Hyundai Ioniq Blue, 66-os Zöld értékkel, valamint 0,72-es EDX értékkel büszkélkedhetnek, míg a Jeep szabadidő-autója sorrendben 26 és 2,48 értékeket tudhat magáénak. A teljes, minden típust tartalmazó rangsor megtekinthető a GreenerCars.org oldalán, aminek a legkörnyezetszennyezőbb tagjai lentebb láthatóak.

12. Nissan Armada

Zöld érték: 30; Környezetkárosítási index: 2,19

11. Infiniti QX80

Zöld érték: 30; Környezetkárosítási index: 2,20

10. Land Rover Range Rover SV Autobiography LWB

Zöld érték: 30; Környezetkárosítási index: 2,23

9. Jeep Grand Cherokee SRT

Zöld érték: 30; Környezetkárosítási index: 2,23

8. Dodge Durango SRT

Zöld érték: 30; Környezetkárosítási index: 2,23

7. Ford Mustang Shelby GT500

Zöld érték: 29; Környezetkárosítási index: 2,25

6. Toyota Tundra

Zöld érték: 29; Környezetkárosítási index: 2,29

5. Toyota Sequoia

Zöld érték: 29; Környezetkárosítási index: 2,32

4. Toyota Land Cruiser

Zöld érték: 28; Környezetkárosítási index: 2,32

3. Lexus LX570

Zöld érték: 27; Környezetkárosítási index: 2,41

2. Mercedes-Benz AMG G63

Zöld érték: 27; Környezetkárosítási index: 2,42

1. Jeep Grand Cherokee Trackhawk

Zöld érték: 26; Környezetkárosítási index: 2,48

Nyitókép: FCA Media

Hirdetés

Kiemelt Partnereink