Trend Ilyen folyadékok kerülnek a jövő autóiba

Ilyen folyadékok kerülnek a jövő autóiba

autopro.hu/D.Á. | 2021.09.02 06:18

Ilyen folyadékok kerülnek a jövő autóiba

Fotó: Pixabay

Az elektromos autók térhódítása felszámolja majd az olajra és cseréjére épülő ágazatokat, azaz a kenőanyagok és szervizszolgáltatások jelentős részét. A McKinsey & Co. megvizsgálta, mi lép majd ezek helyére.

Hirdetés

A belsőégésű motorokat kiszolgáló kenőanyagpiac és az autók karbantartási sémája régóta stabil pontja az autózás körüli pénzmozgásnak, az elektromos autók elterjedésével azonban mindkét területet erős csapás éri majd. Egy belsőégésű motorral hajtott autóba többek motor-, váltó- és hajtóműolaj is kell, így a kenőanyagokból óriási mennyiségek fogynak világszerte. Az akkumulátoros elektromos autókba csupán hűtőfolyadékot és hajtóműolajat kell tölteni, így a kenőanyagpiac hanyatlása várható az elektromos járműpark növekedésével. Ez a terjedés azonban drasztikusnak ígérkezik – 2035-re a mostani 30 millióról 400 millióra nőhet az elektromos autók száma, így a bennük lévő kevés folyadékból mégis sok fog fogyni.

Egy akkumulátoros elektromos autó nagyjából két-háromszor kevesebb folyadékot igényel, mint egy belső égésű motorral hajtott társa. Hajtóműolajból nagyjából megegyező mennyiség kell mindkét kategóriába, hűtőfolyadékból azonban amíg az elektromos 10-20 litert használ el élete során, a belső égésű motoros autó 20-80-at. Az 50-90 liter átlagosan elhasznált motorolajból elektromos autókba egyáltalán nem kell tölteni.

Hűtőközegek versenye

Az elektromos autók terjedésével egyre több kísérlet lesz alternatív hűtőfolyadékok használatára. Hamar szabványosítani kell, hogy hűtse az autóipar az elektromos autók hajtásának komponenseit. Jelenleg a hagyományos, glikolt tartalmazó, vízalapú hűtőfolyadék és a dielektrikum folyadékok versenyeznek. A ma közlekedő elektromos autókban előbbi található 0,5 dolláros literenkénti áron, elégséges hűtést biztosítva. A folyadék dielektrikumok jobb hűtési képességekkel bírnak, biztonságosabbak, de 2-3 dollárba kerül literjük.

Elképzelhető, hogy a jövőben csak a nagy teljesítményű, nagy hűtésigényű elektromos autók gyártói fognak dielektrikum hűtőközeget használni, de az is lehet, hogy a jó hírnevüket megtartandó és a biztonságot előtérbe helyezve a prémium gyártók is csatlakoznak. A McKinsey harmadik elmélete szerint a tömegpiac autóinak fele is folyadék dielektrikumot fog használni. A glikol hűtőfolyadék kielégítő hűtést biztosít, és a gyártók megoldották már, hogy megfelelően el legyen szigetelve a folyadék az akkumulátorcsomagtól baleset esetén is, azonban a plusz biztonság ígérete erős tényező lehet. A folyadékok piacának átalakulásából mindenki szeretne hasznot húzni, ehhez azonban szükség lesz a szabványosításra — számolt be a McKinsey & Company.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink