Trend Így kell ezt csinálni: összezárnak a japánok

Így kell ezt csinálni: összezárnak a japánok

autopro.hu/B.B. | 2017.10.02 13:06

Így kell ezt csinálni: összezárnak a japánok

Míg Európában többnyire csak beszélnek róla, az elektromobilitási fejlesztésekben összefogó Toyota és Mazda duója a Denso érkezésével immár trióvá bővül.

Hirdetés

A Denso is beszáll abba a japán társulásba, amely az elektromos modellek közös fejlesztését tűzte zászlajára. A beszállító és az utóbbi néhány hétben már egy másik együttműködést is bejelentő Toyota illetve Mazda közös vállalatot hoz létre, amely az elektromobilitásban igyekszik felvenni a versenyt egyéb globális nagyjátékosokkal.

Az EV Common Architecture Spirit Co. névre hallgató joint venture platformokat és különféle, elektromos autókhoz szükséges technológiákat fejleszt. A megcélzott piac nagyon tág, hiszen a közös munka eredményeit a tervek szerint a miniautóktól kezdve a SUV-okon át a kisebb haszongépjárművekig sok szegmensben fel lehet majd használni.

Az új társulásban nem meglepő módon a Toyota szava lesz a döntő, hiszen abban a gyártó 90 százalékos részesedéssel rendelkezik. A joint venture első embere is a legnagyobb japán gyártótól érkezik, Shigeki Terashi eddig a Toyota alelnöke volt. A Mazda és a Denso 5-5 százalékkal részesül a közös cégből. Az alkalmazotti gárda a három vállalat meglévő dolgozóiból kerül ki majd, kiválasztásukat a Toyota végzi.

Egyik félnek sem ez mostanában az első összefogása más vállalatokkal, a két autógyártó nemrég egy közös amerikai üzem felépítését jelentette be, míg a Denso a hálózatba kötött kocsik által generált adatmennyiség hasznosítására szövetkezett négy másik nagyvállalattal.

Kiemelt Partnereink