Trend Hidrogénbuszt tesztel Prága

Hidrogénbuszt tesztel Prága

autopro.hu/P.B. | 2022.11.28 08:17

Hidrogénbuszt tesztel Prága

Fotó: Československý Dopravák

Ősszel mutatkozott be a Škoda első hidrogén üzemanyagcellás autóbusza, amit a cseh fővárosban fognak tesztelni. A H’City névre hallgató busz a török Temsa alapjaira épült, vagyis cseh-török kooperáció eredménye.

Hirdetés

A PID, azaz a Prágai Integrált Közlekedés által meghatározott előírásoknak mindenben megfelelő prototípus jövőre áll forgalomba és 24 hónapon keresztül fog közlekedni a Brandanov városrészt és a déli kerületeket összekötő helyi 170-es vonalon, tervezetten évi 50 ezer kilométeres futásteljesítménnyel – írja a Magyarbusz Info.

A kétéves tesztüzem alatt a DPP a hagyományos belső égésű motorral szerelt autóbuszok üzemeltetéséhez képest évente kétmillió cseh korona (31-32 millió forint) tesztelési többletköltséggel számol 10 kilogramm/100 kilométer tüzelőanyagfogyasztás esetén. A próbafutás elsődleges célja a tapasztalatszerzés a technológia üzemeltetésével és járulékos költségeivel kapcsolatban a későbbi beszerzések megalapozásához. A tesztüzem alatt szerzett tapasztalatok kiértékelését követően dönt majd Prága arról, hogy vásárol-e ilyen hajtásmóddal szerelt autóbuszokat a jövőben.

A H’City az E’City akkumulátoros villanybuszhoz, valamint a T’City trolibuszhoz hasonlóan a török Temsa Avenue sorozatának módosított karosszériájára épül, hajtásrendszere viszont teljes egészében a cseh cégtől érkezik. A jármű mozgatásához szükséges villamos energiát a Ballard Power Systems 70 kilowatt teljesítményű, FCmove-HD típusú üzemanyagcellája szolgáltatja.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink