Trend Hat meghatározó trend tör utat magának a robotikában és automatizálásban

Hat meghatározó trend tör utat magának a robotikában és automatizálásban

autopro.hu/H.M. | 2021.06.19 12:21

Hat meghatározó trend tör utat magának a robotikában és automatizálásban

Fotó: Universal Robots

A Rewired technológiai beruházók támogatásával öt területre fektet be, melyek közt szerepel a gépi tanulás, a robotika, a bionika, az érzékelők, a térképészet és a helymeghatározás. Cikkünkben hat feltörekvő trendet mutatunk be, amelyek a robotika és az automatizálás iparát formálják 2021 során.

Hirdetés

A robotika és az automatizálás széleskörű elterjedésének egyik fő akadálya a megvalósítás költségessége. Az elmúlt években könnyű volt kiaknázni a robotika és az automatizálás elméleti előnyeit, de a valóság az, hogy a vállalkozások többsége egyszerűen túl kicsi ahhoz, hogy meg tudja valósítani a szükséges beruházást.

A 2020-21-es világjárvány által vezérelt változás a közepes méretű vállalkozásokat most arra készteti, hogy újból átnézzék számításukat. A robotika és az automatizálás állandó hatékonyságnövelést eredményezhet és kihívásokkal teli időkben támogathatja az üzletmenet folytonosságát. Az RaaS felé történő elmozdulás (lásd lejjebb) jelentősen csökkenti az innováció előzetes költségeit.

Emiatt láthatjuk azt, hogy a közepes méretű vállalkozások a robotikai vállalatok és az automatizálási megoldások szolgáltatóinak „alapértelmezett” piacává válnak, amikor azok új ügyfeleket keresnek.

Az automatika hiányzó pillére a robotika fókuszpontjává válik

Ami a gyárakat illeti, a leginkább munkaigényes és emberi kézügyességet igénylő feladatok nehezen automatizálhatóak, így ezeket nem lehet hagyományos automatizálással vagy robotikával megoldani. A gyárban ezt az utolsó akadályt az automatizálással megugrani egy szinte érintetlen, de több milliárd dolláros piac.

A kobotok megjelenésével, az MI és más új platformok konvergenciájával, intelligensebb és ügyesebb gépeket hoznak létre az utolsó automatizálási kihívás megoldására, ennek köszönhetően mindez kiemelt fókuszterületévé válik a robotika iparágának. Számíthatunk rá, hogy mostantól minden a kobotokról fog szólni, különösképp az ember-robot együttműködés elfogadottá válásával.

Technológiák közeledése a hatékonyabb és intelligensebb gépekhez

A hagyományos ipari robotokat általában úgy tervezik, hogy csak az ismétlődő feladatokat kezeljék a gyártósoron. Ezeknek a robotoknak nincs mély tanulási képességük vagy ügyességük a fennmaradt automatizálási kihívások kezelésére. Nagyobb kognitív képességekkel, ügyességgel és autonómiával rendelkező robotokra van tehát szükség.

Most van itt az ideje az olyan infrastruktúrák kiépítésének, amelyek a korábban széttagolt technológiákat egyetlen egységes platformmá egyesítik, lehetővé téve az intelligensebb robotikát. A hatékonyabb gépek eléréséhez olyan megoldások kombinációjára van szükség, mint a gépi látás, a mesterséges intelligencia, a Cloud computing, az Edge computing, az 5G, az érzékelők és az Ipar 4.0 hardver.

Robots-as-a-Service (RaaS): az egyre elterjedtebb üzleti modell

A kis- és közepes vállalkozásoknál a robotika és az automatizálás elterjedésének egyik legkomolyabb akadálya a hagyományos üzleti modell alkalmazása a robotikai térben, ami nem más, mint a CapEx. Az ügyfeleknek általában több százezret vagy dollármilliót kellett kifizetniük eszközeikért - messze meghaladva a legtöbb vállalkozás fizetési képességét.

Ezt felismerve, a robotikai szektor elmozdult a CapExtől a RaaS üzleti modell felé. Az új rendszerben használat közben kell kifizetni a gépek költségét, ami lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy előzetes tőkekötelezettség nélkül finanszírozzák automatizálási igényeiket.

Az új RaaS nullösszegű befektetés mellett zéró kockázattal kecsegtet, így a robotika és a közepes vállalkozásokat az automatizálás alkalmazására ösztönzi, és egyre szélesebb körben terjed el.

Jobb munkahelyek és képzettebb munkaerő

A robotika egyik társadalmi előnye, hogy sok koszos, monoton és veszélyes állást szüntet meg. A statisztikák azt mutatják, hogy a folyamat során még több új pozíció jön létre, szemben az aggodalommal, hogy az emberi munkahelyek megszűnnek az automatizálás miatt.

Ezek az új foglalkozási kategóriák magasabb szintűek és jobban fizetnek, egyes esetekben pedig csökkentik a heti ledolgozott órák számát, így növelve a szabadidőt. Az automatizálás fokozza az ember és a gépek közötti együttműködést is. A kihívást az jelenti, hogy elősegítsük a munkavállalók át- és továbbképzését az új gépekkel való interakcióban.

Az adatvezérelt üzleti intelligencia növekedése

Az üzletágban található új robotegységek hatalmas mennyiségű adatot generálnak, miközben figyelemmel kísérik, fenntartják és irányítják a gyártósort. Az adatokat összesítik a készletkövetéshez, a valós idejű gyártáshoz, a prediktív elemzéshez, a sori minőségi teszteléshez, a valós idejű alkalmazkodáshoz az ügyfelek változó igényeihez és még sok egyébhez.

Ez óriási elmozdulást jelent a kapcsolódó adatközpontú szolgáltatások felé, mivel a szolgáltatók jelentős üzleti intelligenciát kínálhatnak az ügyfeleknek azzal, hogy először szintetizálják ezeket az adatokat, majd segítenek az ügyfeleknek a saját adatfolyamuk vizualizálásában és megértésében, írja a Cityam.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink