Trend Érintkezésmentesen töltő úton dolgoznak az USA-ban

Érintkezésmentesen töltő úton dolgoznak az USA-ban

autopro.hu/V.M. | 2021.07.21 15:20

Érintkezésmentesen töltő úton dolgoznak az USA-ban

Fotó: Pexels

Az amerikai Indiana állam közlekedési minisztériuma és a helyi Purdue Egyetem a világ első érintkezésmentes dinamikus töltésre, vagyis az elektromos járművek mozgás közbeni töltésére képes útszegmensét készülnek megépíteni. A projekthez a német Magment mágnesezhető betonját fogják felhasználni.

Hirdetés

A Magment azonos elnevezésű speciális betonját cementből és az elektromos vezetőképességet javító újrahasznosított mágneses anyagokból készítik.

A nyár végén induló amerikai projekt három szakaszban fog megvalósulni. Az első kettőben az új útburkolatot részletes vizsgálatok alá vetik, valamint optimalizálják a Purdue Egyetemen.

A harmadik szakaszban Indiana állam közlekedési minisztériuma egy negyed mérföld, azaz 400 méter hosszú pályadarabot épít majd, ahol a mérnökök azt tesztelhetik majd, hogy a koncepció alkalmas-e nehéz tehergépjárművek 200 kilowattos vagy nagyobb teljesítményű töltésére.

A tesztek sikeres lezárása után Indiana az államot átszelő úthálózat egy még meg nem nevezett szekcióját fogja elektrifikálni a technológiát használva – számolt be a Green Car Congress.

A projekt egy egyetemeket, vállalatokat, állami kutatólaboratóriumokat, valamint más érdekelteket összefogó amerikai kezdeményezés részeként valósul meg, aminek célja a fenntarthatóbb közlekedést elősegítő útelektrifikációs megoldások fejlesztése.

Hasznos technológia kétes jövővel

Ahogy az az autopro.hu egy korábbi cikkében is olvasható volt, mára a világ számos országában folytattak/folytatnak teszteket dinamikus töltésre képes útszakaszokkal. A megoldás különösen jól jönne az elektromos teherautók hatótávolságának kitolásában, azonban az eddig tesztelt koncepciók elterjedése, részben azok ára miatt egyelőre kétséges.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink