Trend Elhozhatja a robotizáció forradalmát a járvány?

Elhozhatja a robotizáció forradalmát a járvány?

autopro.hu/P.B. | 2020.06.02 15:49

Elhozhatja a robotizáció forradalmát a járvány?

Fotó: Mobile Industrial Robots

Egyértelmű, hogy a robotok iránti kereslet növekedését hozta el a koronavírus-járvány, az viszont még kérdés, hogy mennyire nőhet a robotok alkalmazása a mindennapi élet során. A járvány idején a fertőtlenítésben, az ellenőrzésekben és a logisztikában is komoly szerep jutott a robotoknak, kérdés, hogy mennyire forradalmasíthatja ez a helyzet a robotikát.

Hirdetés

Az amerikai ABI Research kutatása szerint a koronavírus-járvány hatására derült ki, hogy a robotok számos olyan területen is bevethetőek, ahol eddig kevésbé alkalmazták őket. Az egyik ilyen az épületek fertőtlenítése, de a logisztikában is nagyobb szerep hárult a különböző ipari robotokra.

Rian Whitton, az ABI elemzője szerint a járvány után a robotok már nem fognak különleges, egyedi megoldásnak számítani, hanem általános szereplővé válnak több piacon és felhasználási területen is. A kutatást megerősíti, hogy több robotikával foglalkozó cég is arról számolt be, hogy növekszik a keresletek a termékeik iránt.

Eddig is nőtt a robotok szerepe a világban

Az ABI kutatása arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus hatására azokban a szektorokban ugrott meg a kereslet a robotok iránt, ahol a társadalmi távolságtartás vagy a fertőtlenítés kulcsfontosságú volt. Egyes iparágakban, különösen a gyártás területén viszont eddig is nőtt a robotok felhasználási területe és módja is.

Az IndustryWeek cikke szerint a robotok terjedésének legfőbb oka, hogy összekapcsolhatóak más technológiai vívmányokkal, mint például a mesterséges intelligencia, vagy a gyártósorok automatizációja.

A robotok gyártásban betöltött szerepéről már az autopro.hu is többször beszámolt, különösen a kobotok, a robotikus karok és a szállításban, rakodásban résztvevő ipari robotok töltenek be fontos szerepet a modern gyárakban.

Dileep George, a kaliforniai Vicarious egyik alapítója a lapnak arról beszélt, hogy a robotok ma már számos olyan feladat elvégzésére képesek, amelyekre még egy-két évvel ezelőtt is lehetetlennek tűnt a bevetésük. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy a robotok felhasználásának gátját a rugalmasság hiánya jelenti. Mint fogalmazott, az emberi munkaerő mindig jóval rugalmasabb lesz, mint a gépi, ezért a robotok leghatékonyabb felhasználásának kulcsa, hogy megfelelő feladatokat bízzák rájuk.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink