Trend Elektromos MAN-t tesztel Budapest

Elektromos MAN-t tesztel Budapest

autopro.hu/P.B. | 2020.09.16 09:23

Elektromos MAN-t tesztel Budapest

A tesztbusz a Széchenyi téren. | Fotó: Pörge Béla

A VT Arriva Budapesten, a 105-ös vonalon tesztel egy MAN Lion’s City 12E típusú autóbuszt, ami teljesen elektromos hajtással van felszerelve. A buszt a napokban a zalaegerszegi ZalaZone-on mutatták be. A budapesti tesztre a BKK és a gyártó együttműködésének köszönhetően kerül sor: most a fővárosban közlekedőknek is alkalma nyílik megismerni és kipróbálni ezt a merőben új és innovatív járművet.

Hirdetés

A Fővárosi Közgyűlés által 2019-ben elfogadott Budapesti Mobilitási Terv (BMT) egyik fontos célkitűzése a környezetbarát járműtechnológiák elterjedésének ösztönzése. Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbonsemleges Európai Uniót vízionál. A stratégiai céljainak megfelelően a BMT a buszágazatban a zéró emissziós járművek beszerzését preferálja: trolibuszokét és elektromos buszokét, így a fővárosi járműtesztre a Budapesti Mobilitási Tervvel és az EU célkitűzésével is összhangban kerül sor.

Budapesten jelenleg mindössze néhány Modulo midibusz révén találkozhatunk tisztán elektromos autóbuszokkal, míg hibridekből csak használt példányok találhatóak a BKV flottájában, melyek a pesti külvárosban közlekednek.

Fotó: Pörge Béla

Fotó: Pörge Béla

Szerdán délutánig még lehet utazni a busszal

Az újgenerációs, alacsonypadlós MAN mindössze két napig közlekedik a fővárosban, a belvárost átszelő 105-ös vonalon, kedden és szerdán si a reggeli és a délutáni csúcsidőben.

A busz 12,2 méter hosszú, adaptív tempomattal, sávtartó asszisztenssel és holttérfigyelő rendszerrel van felszerelve. Hatótávja 200 és 270 kilométer között mozog, töltési ideje három óra, töltési kapacitása 150 kilowatt. Maximális teljesítménye 270 kilowatt, de tartósan 160 kilowattos teljesítményre képes.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink