Trend Egyre nő az igény az autonóm mobil robotokra

Egyre nő az igény az autonóm mobil robotokra

Pörge Béla | 2020.05.15 15:47

Egyre nő az igény az autonóm mobil robotokra

Jesper Sonne Thimsennel, a Mobile Industrial Robots (MiR) Közép- és Kelet-Európai régiójának értékesítési vezetője | Fotó: Mobile Industrial Robots

Interjú Jesper Sonne Thimsennel, a Mobile Industrial Robots (MiR) Közép- és Kelet-Európai régiójának értékesítési vezetőjével arról, hogy mekkora mértékű igény van Magyarországon az autonóm mobil robotokra (AMR) és hogyan hatott a koronavírus-járvány erre az iparágra.

Hirdetés

A koronavírus-járvány miatt az élet számos területén került előtérbe a digitalizáció. A járványhelyzetben megnőtt az érdeklődés, esetleg a kereslet a robotok iránt? A jelenlegi helyzet meglátása szerint mennyire befolyásolja az Ipar 4.0-ra való átállást?

Még mindig túl korai megmondani, hogy mindez miként fogja befolyásolni a piacot. A jelenlegi helyzet természetesen lelassítja a döntéshozatali folyamatot, de emellett még inkább rávilágít arra, hogy a vállalatok milyen módokon élvezhetik az automatizálás előnyeit a rugalmasság, a biztonság, és a termelés folyamatosságának szempontjából.

A koronavírus-krízis előtt az AMR-ek számos környezetben hoztak jelentős változást, a gyáraktól és raktáraktól a kórházakig. A technológiát használó vállalkozások értékelik alkalmazásaik egyre nagyobb rugalmasságát és sokoldalúságát. A mobil robotok egyszerű programozása és telepítése pedig vonzóvá teszi őket a végfelhasználók számára. Most egy újabb fontos tényező lépett életbe: az AMR-ek fontos szerepet játszhatnak a társadalmi távolságtartás új alkalmazásokban való részvételének elősegítésében, például munkahelyek fertőtlenítése esetén az egészségügyi szektorban, de akár gyárakban és egyéb nyilvános helyeken, például repülőtereken is.

Az együttműködő és autonóm mobil robotok egyik legfőbb előnye a munkahelyi biztonság növelése a fokozottan mozgalmas környezetekben. Mivel iparágakon átívelően egyre nagyobb az igény az AMR-ekre, fontos, hogy egy olyan rendszerrel szolgáljunk, ami a biztonságot nem bízza a véletlenre. A biztonságot érintően különbséget kell tenni a robot azon funkciói között, amelyek lehetővé teszik számára az önálló és biztonságos mozgást a napi munka során, valamint azon beépített funkciók között, melyek garantálják, hogy a robotok mindig biztonságosak legyenek.

Fotó: MiR

A koronavírus okozta válság befolyásolja az idei üzleti tervüket? Milyen évre számítanak?

A MiR gyorsan fejlődik 2013-as alapítása óta. Az értékesítések 500 százalékkal nőttek 2015 és 2016 között, 2016 és 2017, valamint 2017 és 2018 között pedig 300 százalékkal. 2019-ben a MiR árbevétele 44 millió dollár volt.

Túl korai lenne még következtetéseket levonni a koronavírus hatásairól, ám globálisan további érdeklődésre számítunk az automatizációs beruházások iránt. A MiR-nek eddig is és a továbbiakban is magas elvárásai vannak a növekedés tekintetében a 2020-as évre.

Hogyan alakulnak a cég eladásai Magyarországon?

A MiR teljesítménye az elmúlt évek során rohamosan növekedett. 2019-ben a Közép-Kelet-Európa régiójában 100 százalékos növekedést értünk el 2018-hoz képest, és 2019-ben Közép-Kelet-Európa a MiR teljes árbevételének 11 százalékért felelt.

Milyen típusú robotok iránt van a legnagyobb kereslet Magyarországon?

A közép- és kelet-európai régióban a kisebb robotjaink a népszerűbbek. Az értékesített mennyiségének 65 százalékát a kisebb, 35 százalékát a nagyobb robotok teszik ki.

A kisebb robotokat, a MiR100-at, a MiR200-at és a MiR250-et arra tervezték, hogyan kisebb rakományokat szállítsanak ipari környezetben, a logisztikában, és az egészségügyben. A MiR500 és a MiR1000 pedig automatikusan képes raklapokat és nehezebb súlyokat begyűjteni, valamint szállítani. A MiR ezen kívül saját kiegészítőinek fejlesztésével is támogatja a teljes autonóm mobil robot ökoszisztémát, melynek része a harmadik fél által tervezett megoldásokat tartalmazó MiRGo platform is, amely a MiR robotokkal való zökkenőmentes együttműködését biztosítja.

Az ipari szektorok tekintetében az autóipar és az elektronikai ipar a legaktívabb. Emellett egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk az FMCG, a 3PL és a bútoripar területein is.

Kiemelt Partnereink