Trend Egyre nagyobb az igény a papír nélküli kiszállításokra

Egyre nagyobb az igény a papír nélküli kiszállításokra

autopro.hu/P.B. | 2020.06.01 16:21

Egyre nagyobb az igény a papír nélküli kiszállításokra

Fotó: MAN Truck & Bus

A koronavírus-járvány felgyorsította a futárszolgálatok és a szállítmányozási cégek digitalizációját. A járvány miatt nagyon hamar nőtt meg az igény az érintésmentes fizetésre, a csomagok aláírás nélküli átvételére, és arra, hogy a kiszállítás során minél kevesebb embernek kelljen minél kevesebb alkalommal érintkeznie egymással.

Hirdetés

Az elektromos naplózási és a különböző navigációs rendszereknek, az útvonalkövető programoknak és egyéb, más technológiáknak köszönhetően a szállítmányozás területén eddig is komoly szerep jutott a digitalizációnak, egy olyan iparágról van szó, amelyik az Ipar 4.0 megoldásait használja és kihasználja. Ugyanakkor a szállítmányozás dokumentálása, és a kiszállításokkal kapcsolatos számlák, dokumentációk még mindig papíralapúak.

A koronavírus-járvány miatt megnőtt az igény arra, hogy teljesen elektronikus módon dokumentálják a fuvarokat és kiszállításokat, azonban a jogszabályi környezet ezt még nem teszi lehetővé. Sem a tengerentúlon, sem Európában.

Szükség lett az elvárásból

Victoria Armour, az Armour Transportation Systems alelnöke a Today’s Trucking című lapnak elmondta, hogy a koronavírus-járvány következtében az eddig elvárásként kezelt elektronikus kommunikáció a fuvarozásban szükségletté vált. Mint fogalmazott, a szállítmányozási cégek azon dolgoznak, hogy minél kevesebb papírt használjanak a munkájuk során.

Ken Rosenau, a Rosenau Transport elnöke szerint még nem tartanak ott, hogy teljesen kizárhassák a papírt a szállítmányozásból, de úgy véli, 6-9 hónapon belül elérhetővé válik ez a cél. A cég másfél éve dolgozik azon, hogy minél kevesebb papírt használjon.

A Rosenau a kiszállításkor például azt is elfogadja, ha aláírás helyett emailben, vagy más elektronikus formában küldik el a vásárlók a szükséges adatokat a futárnak.

A készpénzes fizetés már visszaszorulóban van

A járványhelyzet miatt szinte minden üzlet, vállalkozás lehetővé tette a kártyás fizetést, ugyanakkor olyanok is előfordultak, akik kifejezetten megtiltották a készpénzes fizetést, és csak a kártyás, vagy egyéb érintésmentes fizetési lehetőségeket engedélyezik.

A Today’s Trucking több olyan példát is említ, amikor Kanadában vagy az Egyesült Államokban az útdíjat a kamionosok nem fizethetik be készpénzzel. Sokan ellenzik ezt a lépést, a kanadai biztosítók egyik szövetsége, a CAST például úgy látja, hogy aránytalanul teszik felelőssé a készpénzt a vírus terjedéséért.

A vámeljárások során még mindig szükség van papírokra

Bár a cikkben tengerentúli példákat hoznak fel arra, hogy a papírmentes szállítmányozás a határátkelések miatt még nem megvalósítható, a helyzet Európában is hasonló. Különösen most, amikor a schengeni övezeten belül sem járhatóak át a határok ellenőrzés nélkül, de a vámköteles árukkal kapcsolatos eljárásokat normál esetben is el kell végezni, és eddig sem lehetett ezt elektronikus úton megtenni.

Mint írják, Kanada és az Egyesült Államok határán nem veszik el a papírokat a sofőröktől, de a papírok meglétét ellenőrzik, így a teljesen papírmentes fuvarozás még most, a járvány alatt sem lehetséges.

Kiemelt Partnereink