Trend E-autókhoz tervezett tűzoltókészüléket a Rosenbauer

E-autókhoz tervezett tűzoltókészüléket a Rosenbauer

autopro.hu/V.M. | 2021.11.24 10:18

E-autókhoz tervezett tűzoltókészüléket a Rosenbauer

Fotó: Rosenbauer News

A világ egyik legnagyobb tűzoltójármű-gyártója, a Rosenbauer egy új, célzottan elektromos járművek lítiumionos akkumulátorainak oltására tervezett készüléket mutatott be, amivel közvetlen módon hűthetőek az akkumulátormodulok vagy a cellák.

Hirdetés

A Rosenbauer mérnökei a fejlesztés során prioritásként kezelték a tűzoltó biztonságát, amit pedig úgy garantáltak, hogy az égő jármű közelében csak nagyon rövid ideig kell tartózkodnia. A távolból aktiválható rendszer pontosan az akkumulátor moduljaiba, illetve az azokban lévő cellákba juttatja a vizet, ezért az oltási folyamat nagy hatékonysággal és a mérgező füstök mennyiségének minimalizálásával megy végbe.

A felborulás sem probléma

A rendszer két főegységből áll: egy tűzoltóegységből és egy kezelőegységből, melyeket tömlők kötnek össze. Előbbit ideális esetben – mikor az autó a négy kerekén áll – az égő jármű hasa és az út közé helyezik, de alkalmazható az utastéren és a csomagtartón keresztül is, sőt akkor is az akkumulátor fölé helyezhető, ha a jármű az oldalára vagy a tetejére fordult.

Az elhelyezést követően egy fúvóka több tonnás erővel szakítja át az akkumulátorház falát, hogy a vizet közvetlenül az akkumulátorba juttathassa. A víz teljesen elárasztja az akkumulátor belsejét, ezáltal megfelelő hűtést nyújtva. Egy átlagos tűzoltójármű elégséges vizet hordoz a sikeres oltáshoz, a vizet pedig egy normál szivattyúval lehet adagolni.

Így helyezik a kigyulladt jármű alá a tűzoltóegységet

Így helyezik a kigyulladt jármű alá a tűzoltóegységet | Fotó: Rosenbauer News

Miután a kigyulladt elektromos autó akkumulátorának hőmérséklete biztonságos szintre süllyedt, a járművet el lehet szállítani. A tűzoltóegység a szállítás alatt, majd az azt követő, a tűzveszélyes jármű fizikai elkülönítésére szolgáló karantén ideje alatt is az akkumulátorhoz rögzítve maradhat, lehetővé téve, hogy bármikor ismét vizet lehessen pumpálni bele.

Sikeres tesztek

A Rosenbauer több járművön, valamint zacskós, prizmatikus és hengeres cellákból álló akkumulátorokon is tesztelte a megrendelőknek 2022 elejétől kiszállítani tervezett fejlesztését. Emellett hivatásos, önkéntes és vállalatok tűzoltói Európa-szerte több hónapja tesztelik a rendszert, a tesztek során pedig megerősítést nyert, hogy az kompatibilis a már alkalmazott eszközökkel és oltási taktikákkal.

A megoldást tesztelők között szerepel a Porsche lipcsei üzeme, aminek tűzoltóvezetője, Patrick Looß úgy nyilatkozott róla, hogy az a maga nemében „az egyik legjobb és leginnovatívabb.” Hozzátette: „Alkalmazása nagyon felhasználóbarát és hatékony. Véleményem szerint a rendszer elengedhetetlen felszerelése minden tűzoltóságnak.”

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink