Trend Dubajban terjeszkedne a Cruise

Dubajban terjeszkedne a Cruise

autopro.hu/P.B. | 2021.04.13 14:22

Dubajban terjeszkedne a Cruise

Fotó: Cruise News

A San Francisco-i székhellyel rendelkező, a General Motors támogatását élvező Cruise azt tervezi, hogy elindítja robotaxi szolgáltatását Dubajban. Ez lenne az első ilyen alkalmazás a Közel-Keleten, ha minden jól megy, 2023-ban indulhatnak útjukra a robotaxik az országban.

Hirdetés

A dubaji hatóságok aláírtak egy megállapodást a Cruise-zal arról, hogy 2030-ig négyezer Cruise Origin járművet helyeznek forgalomba Dubajban. Ez lesz a Cruise első külföldi megrendelése, ugyanakkor ez ennél nem jelent többet, Dubaj nem szállt be a cégbe semmilyen módon.

Az üzletet az első olyan megállapodásnak nevezte Hamdan bin Mohammed sejk, amit egy kormány és egy autonóm járműveket fejlesztő cég kötött. A dubaji vezetés abban bízik, hogy az elektromos, autonóm járművek megjelenésével a közlekedés költségei és a balesetek száma is csökkenni fog – írja a Forbes.

Az egyik legnagyobb szereplő a robotaxik piacán

A Cruise 2020-ban, még a járvány kirobbanása előtt mutatta be az Origin nevű modelljét. Ez az autonóm jármű nem rendelkezik kormánykerékkel, pedálokkal és ablaktörlő-kapcsolóval sem, sőt, szinte semmi olyannal, amit egy hagyományos autóban megszoktunk. A modellt többek között a Honda és a GM mérnökeivel közösen fejlesztette a Cruise.

A vállalat tízmilliárd dolláros támogatást gyűjtött össze olyan cégektől, mint az említett Honda és GM, vagy éppen a Microsoft. A robotaxik és az autonóm járművek piacán a Cruise az egyik legnagyobb szereplő a Waymo és a Zoox mellett. Előbbi a Google, utóbbi az Amazon vállalkozása.

Kiemelt Partnereink