Trend Bemutatta a jövő közlekedési eszközét a VW

Bemutatta a jövő közlekedési eszközét a VW

autopro.hu/P.B. | 2022.08.01 16:17

Bemutatta a jövő közlekedési eszközét a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen Csoport Kína bemutatta a konszern első függőleges fel- és leszállásra képes elektromos légi járművét (eVTOL). A drón utasok szállítására is alkalmas, ezzel pedig a VW új stratégiájának egyik alapköve, melynek lényege az elektromos és fenntartható mobilitási formák támogatása.

Hirdetés

A VW által bemutatott eVTOL prototípus a meglévő autonóm vezetési megoldásokon és a károsanyag-kibocsátástól mentes mobilitást szolgáló akkumulátortechnológián alapul a vállalat közleménye szerint. A 11,2 méter hosszú és 10,6 méteres fesztávolságú luxuskivitelű X-szárnyú modell nyolc rotorral rendelkezik a magasságváltáshoz és két légcsavarral a vízszintes repüléshez.

A csoport az idei év folyamán több repülési tesztet is végrehajt a jármű optimalizálásának céljából, utasokat pedig a jövő nyár végétől szállíthat, ha minden jól megy. Az eszköz négy utast és a csomagjait tudja szállítani, a hatótávolsága pedig elérheti a 200 kilométert.

A cél a sorozatgyártás

Dr. Stephan Wöllenstein, a Volkswagen Csoport Kína vezérigazgatója szerint a kísérleti projekttel a vállalat a precíziós tervezést és az innovációt a következő szintre emelte. „Ez egy úttörő projekt, amelyet fiatal kínai szakértőink a nulláról indítottak el – új tervezési koncepciókkal és anyagokkal dolgoznak, miközben új biztonsági szabványokat dolgoznak ki” – fogalmazott.

A járművet V.MO-nak nevezik, és hosszú távon a sorozatgyártása a cél. Wöllenstein szerint ez az első a sok figyelemre méltó mérföldkő közül a városi légi közlekedés felé vezető úton.

A Volkswagen Csoport Kína folyamatosan bővíti a helyi kutatás-fejlesztési területét, ezzel gyorsan tud reagálni a kínai ügyfelek igényeire, és fel tudja gyorsítani az innovációt. Az eVTOL projektben a Hunan Sunward Technology és más kínai partnerek is segítik a Volkswagent.

Sok potenciál rejlik a területben

A városi légi mobilitás egy gyorsan fejlődő piac, amelynek célja a légtér kihasználása a rövid és közepes távolságú összeköttetésekhez, különösen a nagyvárosok felett és között. A Volkswagen várakozásai szerint Kína zsúfolt nagyvárosaiban jelentős szerepet fog játszani ez a közlekedési mód, a városi és helyközi közlekedésben egyaránt. Kereskedelmi használatának első szakaszában a V.MO valószínűleg prémium termékként kerül bemutatásra, például VIP légi járatokhoz – írja az OEM közleménye.

Nem a Volkswagen az egyetlen autógyártó, aki az eVTOL irányába kacsintgat, riválisai között szerepel például a Hyundai is. Korábban az autopro.hu is beszámolt róla, hogy a koreai gyártó és a Rolls-Royce megállapodást kötött a légi közlekedés fejlesztéséről, ennek egyik eleme egy VTOL képességgel rendelkező jármű kifejlesztése lehet.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink