Trend Az USA-ban már önvezető buszokat fejlesztenek

Az USA-ban már önvezető buszokat fejlesztenek

autopro.hu/P.B. | 2022.01.12 17:19

Az USA-ban már önvezető buszokat fejlesztenek

Fotó: Ruspa Officine News

Az önvezető technológiával foglalkozó startup, a Robotic Research RR.AI nevű egysége és az amerikai buszgyártó, a Gillig január 10-én közösen bejelentették, hogy együtt fejlesztenek vezetőt segítő rendszereket és önvezető technológiát az Egyesült Államokban közlekedő elővárosi buszokhoz.

Hirdetés

Az elmúlt években az önvezető járművek terén talán lassabb volt a fejlesztés, mint azt sokan várták. A robotaxik, avagy önvezető taxik kifejlesztése és használata a vártnál nehezebben működik, ennek ellenére a befektetők hatalmas összegekkel támogatják az ilyen irányú fejlesztéseket. Így aztán nem csoda, ha haszongépjárművek esetében is egyre erősebb ez az irány.

Az RR.AI és a Gillig bejelentése szerint a két vállalat négyes szintű önvezetésre képes buszokat szeretne kifejleszteni. Ez azt jelenti, hogy meghatározott körülmények között akár sofőr nélkül is közlekedhetnek a buszok – például a garázsban –, de utasforgalomban jellemzően ott kell lennie egy sofőrnek is a volánnál. Ugyanakkor számos biztonsági funkció és vezetői asszisztensi kiegészítő segítené a sofőrök munkáját.

Növeli a biztonságot

Alberto Lacaze, az RR.AI vezérigazgatója a bejelentés kapcsán arról beszélt, hogy az önvezető buszok javítják majd a közlekedés biztonságát, a járművezetők jólétét és kényelmét, valamint az utasok komfortját is. Emellett költséghatékonyabban lehet ilyen járművekkel üzemeltetni a közösségi közlekedést – tette hozzá.

A Gillig elmondta, hogy minden, még gyártott modelljükben ki fogják fejleszteni a technológiát, de elsőkét a legfrissebb elektromos buszokkal kezdik a fejlesztést – írja a Reuters.

A Gillig egyike a legnagyobb észak-amerikai buszgyártónak, a piacot rajtuk kívül a kanadai New Flyer és a Novabus, valamint egyetlen európai gyökerekkel rendelkező cégként a Volvo AB uralja.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink