Trend Az Intel beszáll a robotaxi fejlesztésbe

Az Intel beszáll a robotaxi fejlesztésbe

autopro.hu/Sz.N. | 2020.05.05 13:49

Az Intel beszáll a robotaxi fejlesztésbe

Fotó: moovit

A chipgyártó vállalat 900 millió dollárért vásárolta fel az izraeli tömegközlekedési applikációt fejlesztő Moovitot, hogy így segítse az önvezető robotaxik fejlesztését, melyek a vállalat szerint már 2022-től uralhatják az utakat.

Hirdetés

A felvásárlást követően Moovit függetlenül működhet tovább, azonban technológiáját és a 102 országból származó, több mint 800 millió felhasználójától származó adatokat már az Intel izraeli önvezető autóegységébe, a Mobileye-ba integrálják majd.

Már volt egy kisebb részesedése

Az Intel által fizetett összeg közel a kétszerese a Moovit 500 millió dolláros értékének, melyet 2018-ban emeltek meg. Az Intel már körülbelül 7 százalékos részesedéssel rendelkezett a Moovitban egy korábbi tőkebefektetésből adódóan és nagyjából 840 millió dollárt fizetett a teljes tulajdonjog megszerzéséért.

Egy, a tárgyalásokról informált forrás szerint az egyeztetések a Moovit tőkebevonás keresését illetően már a koronavírus globális kitörése előtt megkezdődtek. A vállalatnak egy évre elegendő pénze volt, amikor nyilvánvalóvá vált a járvány gazdasági hatása, így a Moovit az Intelnek való közvetlen eladás mellett döntött. A megállapodást megelőzően 40 napig, virtuális megbeszélések keretében egyeztetett a két cég.

Pótolhatatlan előny az Intelnek

„A Moovit felvásárlásával olyan jelentős hiányosságokat tudunk pótolni, melyek mindenképp előrébb visznek minket” – nyilatkozta Amnon Shashua, a Mobileye ügyvezető igazgatója.

Elmondása szerint az alapvető cél, hogy vezető nélküli taxik alkotta kis flottákat hozzanak létre olyan országokban, mint Izrael, Franciaország és Dél-Korea.

A Moovit népszerű az ingázók és a turisták körében, mivel segíti megtalálni az úticél eléréséhez legjobb utat úgy, hogy busz és vonat útvonalakat, bicikli utakat, valamint autómegosztó lehetőségeket javasol.

Robotaxi rendelő platform lesz

Amint integrálják a Mobileye-ba, az applikáció lesz a robotaxi rendelés platformja, a valós idejű adatok pedig garantálják majd, hogy azokon a helyeken álljanak rendelkezésre járművek, ahol a legnagyobb kereslet van rájuk, mondta Shashua.

Az Intel előrejelzései szerint a robotaxik 160 millió dolláros piacot jelentenek majd 2030-ra.

Az Intel megállíthatatlan

A döntés, hogy most vásárolják meg a vállalatot, amikor a világgazdaság túlnyomó része leállt a koronavírus-járvány kitörése miatt, abból ered, hogy a Mobileye minél pontosabban akarja előrejelezni, hogy mikorra készül el technológiája. A jelenlegi cél 2022.

„Egy olyan vállalat számára, mint az Intel, mely rendkívül precízen tervezi előre a jövő alakulását, a koronavírus nem jelenthet visszalépést. Épp ellenkezőleg, először vizsgáld meg a válságot és találj megoldásokat” – folytatta Shashua.

Izrael lehet az Intel új innovációs központja

Korábban a Moovit 133 millió dollárt gyűjtött össze különböző befektetőktől, mint az Intel, a BMW iVentures és a Sequoia Capital. 2018-ban pedig 50 millió dollárt szerzett az Intel Capital vezette befektetői körből.

Az Intel már eddig is jelentős mértékű beruházásokat hajtott végre Izraelben, beleértve 2017-ben a 15,3 milliárd dolláros Mobileye felvásárlását. Decemberben a vállalat megvásárolta a mesterséges intelligenciával foglalkozó szintén izraeli Habana Labs nevű vállalatot is 2 milliárd dollárért.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink