Trend Az évtized végére lehet igazi alternatíva az elektromos hajtás

Az évtized végére lehet igazi alternatíva az elektromos hajtás

autopro.hu/P.B. | 2021.02.07 04:22

Az évtized végére lehet igazi alternatíva az elektromos hajtás

Fotó: European Battery Alliance News

Annak ellenére, hogy számos kutatás zajlik a nagyobb hatótávú és gyorsabban tölthető akkumulátorok területén, ezek széleskörű megjelenésére még évekig nem lehet számítani. 2030 környékétől azonban tényleg olcsóbb és hatékonyabb lehet az elektromos autózás a belső égésű motorokkal hajtott autóknál.

Hirdetés

Hamarosan létezni fognak olyan elektromos autók, amiknek az akkumulátorait olyan gyorsan lehet majd feltölteni – és olyan egyszerűen -, mint amennyire gyors egy benzines vagy dízel autót megtankolni a benzinkúton. A hangsúly azon van, hogy mit jelent a hamarosan: négy-öt év, de akár nyolc is lehet, mire tömeggyártásra kerülhetnek ilyen akkuk.

A kulcs ahhoz, hogy az utolsó falak is leomoljanak az elektromos autók totális térnyerése elől, a szilárdtest akkumulátorok versenyképes, tömeges gyártása.

Számos komoly szereplő dolgozik az akkumulátorok gyors töltésén: az izraeli StoreDot új technológiája ötperces töltést ígér, a cég mögött pedig olyan támogatók állnak, mint a BP, a Daimler, a TDK vagy a Samsung.

A Ford és a Volkswagen Csoport is sütögeti a maga pecsenyéjét

A Ford támogatását bíró amerikai Solid Power 2027-re ígéri a saját szilárdtest akkumulátorainak sorozatgyártásra kerülését, míg a Volkswagen Csoport partnere, a QuantumScape akár már 2024-ben piacra dobhatja akkumulátorát, ami a jelenlegi akkuknál nagyobb hatótávolságot és gyorsabb tölthetőséget kínál.

Nem szabad megfeledkezni a Toyotáról sem, bár a japán gyártó nem sokat árul el arról, milyen akkumulátorokat fejleszt, az viszont jelzésértékű, hogy komoly összegeket fordít az elektromos autózás fejlesztésére.

Európa lemaradásban van

Az öreg kontinens jelenleg komoly hátrányban van az akkumulátorgyárakat illetően, mindössze a globális volumen három százaléka készül Európában. Ugyanakkor az EU célja, hogy 2030-ra ez az arány 25 százalékra menjen fel, ebben pedig Magyarország is komoly szerepet játszhat, többek között az SK Innovation beruházásainak hála.

Európa viszont piacvezető lehet az akkumulátoros elektromos autók iránti keresletben. 2025-re 19,1, 2030-ra pedig már 30 százalékra ugorhat az elektromos autók piaci részesedése a kontinensen.

Mikor jelenhetnek meg a gyorsan tölthető akkumulátorok?

A Forbes által megkérdezett szakértők egyaránt minimum négy-öt évvel számolnak még addig, hogy a szilárdtestű, gyorsan tölthető akkumulátorok tömegével elterjedhessenek. Az IHS Markint szerint akár már 2023-ban megjelenhetnek kisebb számban ilyen akkuk, míg a Warwick Egyetem professzora szerint legalább öt-nyolc év még, mire a technológia kellően kiforr.

A legnagyobb kihívásnak minden szakértő azt tekinti, hogy a laboratóriumi körülmények után a valóságban, igazi autókban is helyt kell állnia az akkuknak, mielőtt sorozatgyártásra kerülhetnek. Arra egyikük sem mert tippelni, hogy melyik vállalat lehet az első, aki képes lesz tömegesen gyártani ilyen akkumulátorokat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink