Trend Autonóm buszokat állítanak forgalomba Hamburgban

Autonóm buszokat állítanak forgalomba Hamburgban

autopro.hu/P.B. | 2022.05.19 06:22

Autonóm buszokat állítanak forgalomba Hamburgban

Fotó: Heat Projekt

A hamburgi tömegközlekedési vállalat, a Hamburger Hochbahn AG és a technológiai konszern ZF 2021 őszéig bezárólag több mint két éven át tesztelt autonóm, elektromos buszt Heat néven a városban. A teszt kiértékelése után most mindennapi üzemet terveznek a járművel.

Hirdetés

A német kikötőváros tömegközlekedését ellátó Hamburger Hochbahn és a német beszállító ZF Friedrichshafen közösen autonóm shuttle buszokat szeretne a mindennapi közlekedésben alkalmazni Hamburgban – jelentette be közösen a két vállalat.

Az autonóm járművek bevezetése Hamburg tömegközlekedésébe természetesen nem előzménynélküli: 2021 őszéig bezárólag a két vállalat több mint két évig tesztelte a Heat nevet kapó autonóm mikróbuszt – írja az Automobilwoche.

„A projekt egy fontos első lépés volt, amely megmutatta, hogy az autonóm ingajáratok kiegészíthetik a helyi közlekedést” – mondta a tesztről Henrik Falk, a Hamburger Hochbahn első embere.

Saját fejlesztésű busz

A Heat autonóm járművet a ZF fejlesztette ki. A busz 22 fő befogadására alkalmas és négyes szintű önvezetési funkciókkal van ellátva, azaz emberi beavatkozás nélkül is képes önállóan közlekedni. A ZF közlése szerint a jármű jelenleg külön, erre a célra kijelölt sávban használható – a négyes szint éppen ezt jelenti, az ötös szint, vagyis az önvezetési csúcs az, amikor bárhol közlekedhet sofőr nélkül a jármű. Ilyen egyelőre még sehol nem létezik.

A négyes szintű autonóm járművekben szükség esetén beavatkozhat a sofőr, de sem a pedálok, sem pedig a kormány elhelyezése nem kötelező a buszon – ellentétben a hármas szinttel, ahol a sofőrnek jeleznie kell, hogy ott ül a volánnál.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink