Trend A műanyag forradalmasíthatja az autóablakokat

A műanyag forradalmasíthatja az autóablakokat

autopro.hu/V.M. | 2022.01.26 08:19

A műanyag forradalmasíthatja az autóablakokat

Fotó: Sabic

A szaúd-arábiai Sabic vegyipari vállalat egy tanulmány keretében készítette el műanyagból egy autó hátsó negyedének szélvédőjét és ablakait. Az eredmények alapján a vállalat Lexan polikarbonátjával kisebb költséggel alacsonyabb tömegű és összetettebb formájú ablakok készíthetőek, mint üvegből.

Hirdetés

A Sabic mérnökei által végzett tanulmány eredményei szerint a műanyag használata továbbá fenntarthatósági előnyökkel is jár, miközben lehetővé teszi különböző alkotóelemek és funkciók integrálását az aerodinamikai jellemzők javítása mellett.

A tanulmány részeként készült ablakok kerek formákat, éles szögeket, illetve más, üveggel meg nem valósítható dizájnelemeket tartalmaznak. A Lexan polikarbonátból készült elemek azon kívül, hogy egyedi formák kivitelezését teszik lehetségessé, praktikusak is lehetnek. A tanulmány részeként készült hátsó oldalablakokba más komponenseket, egészen pontosan hátsó lámpatesteket, ajtókilincseket, a D-oszlop burkolatát, illetve napfénytetőt integráltak.

A mérnököknek sikerült bizonyítaniuk a gyakorlati alkalmazhatóságát a vizsgált dizájnnak, ami már kiforrott gyártási eljárások használatát igényli csak. A Sabic a súlycsökkentést lehetővé tevő műanyag ablakok egyik potenciális alkalmazási területeként tekint az elektromos autókra – írja a Plasteurope.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink