Trend A magyar 3D-s termékfejlesztés alapjait az S&T tette le

A magyar 3D-s termékfejlesztés alapjait az S&T tette le

Pörge Béla | 2022.10.25 07:22

A magyar 3D-s termékfejlesztés alapjait az S&T tette le

Az S&T jubileumi ünnepségén a „Vállalati folyamatok” szekcióban a folyamatokban rejlő tartalékok felfedését szolgáló megoldásokat ismertettek | Fotó: S&T

Az S&T Consulting Hungary Kft. az elődeivel együtt fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli. A jubileum alkalmából Nyirő Ferencet, a vállalat Ipari digitalizáció üzletágának vezetőjét kérdeztük. A szakember a kezdetektől fogva végigkísérte az S&T hazai fejlődését, hiszen az egyik elődvállalat alapításánál is jelen volt.

Hirdetés

- Magyarországi jelenlétének harmincadik évfordulóját ünnepelte ősszel az S&T. Milyen utat járt be a cég ebben a három évtizedben?

- Az S&T egy nagyon széles termék portfólióval rendelkező cég. Én az Ipari digitalizáció üzletágat vezetem, így a válaszaim ehhez a területhez kötődnek, nem a vállalat egészének a fejlődéséről szólnak. Harminc év nagy idő, főleg az informatika világában. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mi voltunk a magyar 3D-s termékfejlesztés elindítói, nekünk sikerült a 3D-s tervezést először elvinni cégek sokaságához Magyarországon a Pro/ENGINEER (mai nevén Creo) CAD/CAM/CAE rendszerrel. Ennek köszönhetően a kilencvenes években egyfajta pionír szerepet töltöttünk be, nagyon érdekes technológiákkal tudtunk foglalkozni, olyan szoftverekkel és hardverekkel jelentünk meg a piacon, amik sokaknak felkeltették az érdeklődését.

Ezek akkoriban nagyon drága technológiának számítottak: egy 3D-s tervezéssel foglalkozó munkahely - ami a CAD szoftvert és a grafikus munkaállást is magában foglalta -, az 1990-es évek első felében durván negyvenezer dollárba került, ami akkori árfolyamon 3,6 millió forintnak felelt meg – ebből például három kisebb lakótelepi lakást lehetett venni, nekem pedig a tízévi mérnöki fizetésem volt.

Ebből indultunk ki, nekünk is voltak kétségeink, hogy Magyarországon lesz-e erre piac a rendszerváltás utáni években, de már 1993-ban áttörést értünk el. A kezdetekben Creative Engineering néven létezett a vállalkozás, ez az S&T egyik elődcége. Ebből a vállalatból később Unitis lett cégösszevonásokkal, az S&T pedig az Unitis-t vásárolta fel a 2006-ban – ebből nőtte ki magát a mostani Ipari digitalizáció üzletág, ezek a gyökereink. Számos mérnöki közösség létrejöttéhez járultunk hozzá a kezdeti években. Ezek a közösségek aztán szétáramlottak az ipar minden területére, és a modern magyar termékfejlesztés alapjait képezték.

- Mai szemmel nézve a 3D-s tervezés kis túlzással magától értetődő. Ezt Önök, vagyis az S&T Consulting Hungary Kft. elődei alapozták meg hazánkban?

- Nagyon komoly technológiai ugrást jelentett a 3D-s tervezés a kilencvenes évek első felében, ennek megfelelően a belépő költségei is kifejezetten magasak voltak. Ugyanakkor a technológiai ugrás miatt számos cég úgy gondolta, hogy ezt muszáj meglépni, mert ezzel tudnak versenyelőnybe kerülni.

A három évtized egyik nagy tanulsága, hogy aki előre gondolkozik és a válságban nem vonul vissza, hanem inkább fejleszt, az megerősödve jön ki a válságból. Minden válság elmúlik egyszer, ezt is megtapasztaltuk a harminc év alatt. A válságok tanulsága, hogy érdemes fejleszteni, összeszorított fogakkal is meg kell nézni, mit tudunk jobban csinálni – a válság elmúlásával a befektetés busásan megtérül.

- A kilencvenes években tehát a 3D-s CAD technológia jelentett egy olyan új fejlesztést, amibe érdemes volt befektetni a nehéz időkben. A mostani válságból mi jelenthet kiutat, mi az a technológia, amibe megéri befektetni egy magyar kis- vagy középvállalkozásnak?

- A gyártóvállalatok szempontjából ma a legnagyobb kiugrási lehetőség, ha a folyamatokra koncentrálnak. Ez sokkal nehezebben megfogható, mint akkoriban egy CAD munkahely megvásárlása volt.

Nyirő Ferenc, a vállalat Ipari digitalizáció üzletágának vezetője

Nyirő Ferenc, a vállalat Ipari digitalizáció üzletágának vezetője | Fotó: S&T

A vállalatok az elmúlt években viszonylag sokat költöttek a személyi produktivitás fejlesztésére, így ezen a területen kisebb tartalékok állnak rendelkezésre. Viszont a cégek folyamataiban hatalmas kiaknázatlan lehetőségek rejtőznek: legyen szó akár mérnökcsoportok hatékonyabb együttműködéséről (ezt PLM rendszerrel lehet megtenni), vagy például a gyártás lehető legmagasabb fokú kontrolljáról, automatizációjáról MES vagy éppen ERP rendszerrel.

A gyártási hatékonyság (OEE) csak elméletben lehet száz százalék, már az is jó eredmény, ha a hetven százalékot sikerül elérni. Ugyanakkor ezen a területen minden egyes százalékponttal való javulás komoly profitnövekedést eredményez. Éppen ezért úgy gondolom, ma a kkv-knak a különböző folyamataik optimalizálására, a tartalékok felfedésére kell összpontosítaniuk. A mai világ legfontosabb üzenete, hogy próbáljunk meg adatalapon döntéseket hozni: mérjük az adatokat, lehetőleg valós időben, és ahogy keletkeznek a problémák, azonnal próbáljuk meg orvosolni!

- Mire kell figyelnie a vállalkozásoknak a folyamataik optimalizálása közben?

- A folyamatoptimalizálásra nincs általános recept. Minden vállalkozás kiindulási helyzete, végrehajtási képessége és anyagi lehetősége más és más. Ebben mi tudunk segíteni a partnereinknek a korábbi tapasztalataink alapján.

Fontos kiemelni, hogy minden nagyívű, sok kollégát érintő folyamatokat optimalizáló, és egyben átszervező informatikai beruházás, fejlesztés változásokkal jár a mindennapokban. Ha erre a változásra a kollégák nincsenek felkészítve, nem látják előre a várható előnyöket, akkor ellen fognak állni neki – minden vezető elemi érdeke tehát a munkatársak felkészítése. Érdemes egy két-három napos változásmenedzsment képzést elvégezni az ilyen fejlesztéseket megelőzően.

- Milyen iparágból érkeznek az S&T ügyfelei ma, és honnan jöttek a kezdeti időkben?

- Nagyon sokrétű területről jöttek az első ügyfeleink, de már akkor is a járműipar, illetve a hozzá köthető cégek domináltak. A későbbiekben markáns területté vált az egészségügyi berendezéseket gyártó vállalatok köre. Mára a high-tech iparban is masszív a jelenlétünk. Széles az a kör, akikkel mi kapcsolatban vagyunk, de domináns benne a járműipar, azon belül az egyedi gépgyártás, a konkrét termékek gyártása és a szerszámgyártás a legerősebb területünk.

- Visszatérve a harmincadik évfordulóra: hogyan sikerült ilyen nagyra nőnie a vállalkozásnak Magyarországon? Minek köszönhető a siker?

- Egy kis családi vállalkozásként indult az első elődcég, talán 7-8 fővel kezdtünk. Ez elég gyorsan növekedésnek indult, ahogy jöttek a sikerek, úgy tudtuk bővíteni a csapatot. Amikor 1999-ben a tulajdonosi kör összevonta a Creative Engineeringet két másik céggel, és létrejött a Unitis Rendszerház, akkor már egy 200-250 fős cégről beszéltünk, ami magyar szemmel nézve komoly informatikai vállalat volt.

Organikusan nőtt a cég, a növekedés zálogát az jelentette, hogy mindig voltak olyan területek, amik éppen kiemelkedően teljesítettek, ezeknek a segítségével sikerült megfinanszírozni az új, sikerrel kecsegtető területek, termékvonalak elindítását. A cégmenedzsment aktívan kereste az új technológiákat, és ezekbe invesztált – az S&T is e szemlélet szerint működik. Az S&T Consulting 2021-ben 31,5 milliárd forintos árbevételt ért el, a növekedésből tavaly az Ipari digitalizáció üzletág 21 százalékos növekedéssel vette ki a részét.

Wayne Gretzky-től, a híres jégkorongozótól származik az idézet, hogy „ne oda korcsolyázz, ahol a korong éppen van, hanem oda, ahol lesz!”. Az S&T is mindig „odakorcsolyázott”, ahol úgy gondoltuk, hogy lesz a korong – ez az esetek többségében bevált. Aki pedig nem próbálkozik, annak esélye sincs odaérni.

30 éve az ipar szolgálatában

30 éve az ipar szolgálatában | Fotó: S&T

A növekedésünk kulcsa ez a szemlélet: a kezdetek idején a CAD területe bevált, ezt bővítettük PLM rendszerrel. Ahogyan nőtt az amerikai partnerünk, a PTC, vele együtt nőttünk mi is, később pedig további partnerekkel is felvettük a kapcsolatot, és mi kerestük az új lehetőségeket. Így jutottunk el a mostani szintre – 2016-tól kezdve kiszélesítettük a portfóliónkat, és az összes Ipar 4.0-ás technológiát lefedjük: MES, IoT, AR/VR, gyár és robotszimuláció, ipari ERP. Olyan cég vagyunk, akit, ha megkeres egy ipari szereplő, annak gyakorlatilag minden informatikai kihívására tudunk egy kézből megoldást adni az S&T többi üzletágával (IT/OT security, networking, storage, Microsoft, SAP, mesterséges intelligencia, egyedi szoftverfejlesztés) szorosan együttműködve.

Kiemelném még az oktatás szerepét, mert ezzel az S&T aktívan foglalkozik. A jövő nemcsak megtörténik velünk, hanem formálni is tudjuk azt. 2019-ben indítottuk el az S&T University 4.0 Programot, aminek keretében több milliárd forint értékű ipari digitalizációs technológiát adományoztunk öt vezető magyar egyetemnek. Abból indultunk ki, hogy az Ipar 4.0 „ember 4.0-át” igényel, azaz másfajta beállítottságú és képzettségű dolgozókat. Ezeket az embereket az egyetemeken képzik, mi pedig az intézményeket segítjük az oktatásban. Ebbe a programba rengeteg tanár és diák kapcsolódott be, erre a kezdeményezésre mi büszkék vagyunk.

Az S&T Consulting Hungary Kft. információ-technológiai tanácsadást, IT megoldások és szolgáltatások szállítását és integrációját, valamint testre szabott, egyedi fejlesztéseket kínál. A világ számos országban jelen lévő Kontron csoport tagjaként működő vállalat portfóliója a vállalatirányítási és szoftver szolgáltatási megoldásoktól, az ipari termék-életciklus menedzsment rendszereken és az IT infrastruktúrán (hálózatépítés, szerver- és tároló rendszerek, virtualizáció) keresztül az IT biztonsági megoldásokig terjed.

Tetszett ez a cikk? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink