Trend A koronavírus margójára: így fertőtlenítse autójának utasterét!

A koronavírus margójára: így fertőtlenítse autójának utasterét!

autopro.hu/Sz.K. | 2020.03.15 12:20

A koronavírus margójára: így fertőtlenítse autójának utasterét!

Fotó: Renault

Ha sok időt tölt a kormánykerék mögött, esetleg gyakran utazik autómegosztó szolgáltatásokkal vagy taxik hátsó ülésén, ön is elgondolkodhatott már rajta, hogyan védheti meg magát legjobban a koronavírus-járvány idején. Az autók kórokozó-mentesítése azonban nehéz, időigényes feladat.

Hirdetés

Ha egy autóbelső fertőtlenítéséről beszélünk, ijesztőek lehetnek a nem szándékos kölcsönhatások, főként, ha néhány tisztítószer összetevői roncsolják a felületeket. A jó hír azonban az, hogy könnyen megszabadíthatjuk autónk utasterét a vírusoktól és egyéb kórokozóktól, ha néhány irányvonalat betartunk. Az alábbiakban egy nemzetközi vegyi vállalat munkatársa foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

Mi a takarítás kulcsa?

Az alap a jó öreg szappan. A szappan kölcsönhatásba lép a vírus felületével, lebontja azt, így lényegében elpusztítja azt. Ha olyan környezetben mozgunk, ahol a kézfertőtlenítők használata erősen javallott, mindez ösztönösség-ellenesnek tűnhet, habár az alkohol alapú termékek a mikrobilis fenyegetéseket csökkentik, nem megfelelőek ténylegesen az autók belső felületein.

A szappan a legtöbb könnyen hozzáférhető tisztítószer kulcs összetevője, a folyékony szappantól kezdve a mosogatószerekig. Fontos azonban, hogy elkerüljünk minden olyan tisztítószert, amely szappanmentes.

Fontos a bőrápolás

Ha már rendelkezik mindenféle autóipari tisztítószerrel, akkor bizonyára van autóbelső tisztító kendője, ezek általában tartalmaznak szappant. A bőr belső felületein a sminklemosó kendők jó megoldást jelentenek, ugyanis az emberi bőrápolási termékek tartalmaznak hidratálót, amelyek ápolják az ilyenfajta kárpitot is. Ez azért fontos, mert a bőrünktől eltérően a belső tér nem képes önmaga hidratálására.

Az alkohol- és a szappan alapú tisztítószerek kiszárítják a szerves anyagokat. Más szóval, ha használatuk után száraznak érezzük a bőrünket, nagy eséllyel kivonja a természetes olajokat az autó bőrfelületeiből is. Ha azonban mégis ezekkel a szerekkel takarítjuk autónkat, csökkenthetjük azok szárító hatásait különböző bőrápolókkal. Ezek a bőrápolók általában tartalmaznak felületaktív anyagokat is, melyek olyan kémiai anyagok, amik segítenek a tisztítószereknek „végezni a dolgukat”. Csökkentik a víz felületi feszültségét, így segítve, hogy oda is bejusson, ahova máshogy nem, más szóval nedvesebbé teszik a vizet, amely így – szappanostól – könnyebben bejut a vírusba és hatékonyabban semlegesíti azt.

Fontos azonban, hogy ne támaszkodjunk a bőrápolókra, hogy azok majd vírusmentesen tartják bőr felületeinket, és ne is használjuk túl gyakran ezeket, mivel így túlságosan zsíros maradhat a bőr kárpit felülete. Ha pedig olyan terméket használunk, ami tisztít és ápol is, fontos, hogy megnézzük, használható-e a bőrön is. Mindenesetre az is kulcsfontosságú, hogy tisztítás után letöröljük a felületeket, hiszen még a leggyengédebb tisztítószerek sem segítenek azzal, ha rajta maradnak az anyagon.

De mi van, ha nem bőr az utastér?

Azok számára, akik műanyag és egyéb szintetikus belső terekkel rendelkeznek, fontos, hogy nem szabad alkoholos, vagy klór alapú tisztítószerrel nekiugraniuk autójuknak, ellenben sokkal könnyebb dolguk van.

A műanyag és szintetikus anyagok nem szívnak be semmit, így ha letöröljük a felületet, az tiszta is lesz.

Az egyéb anyagok, mint amilyen a kulcstartó is, vagy a festett felületek nem szeretik az alkoholt, de a klórt egész jól bírják. A műanyaggal „krómozott” felületeket a klór azonban roncsolja.

Mit kell elkerülni a klór mellett?

Kerüljünk el minden oldószert (alkoholt, acetont, kerozint stb.), nem csak azért, mert roncsolják a felületeket, hanem mert nem is hatékonyak a vírusokkal szemben.

Ha háztartási tisztítókendőt használunk, kerüljük el a klórtartalmúakat, továbbá a porlasztós fertőtlenítő aeroszolokat is, mivel azok csak közvetlen érintkezésen hatékonyak.

Idegen autóval utazva

Ha olyan autót vezetünk, mely nem a miénk, főként a kormánykerék, a váltó, a kapcsolók és a műszerfal területére koncentráljunk, illetve a visszapillantó tükröt is töröljük át, és persze ne feledkezzünk meg a tanksapkáról sem.

Ilyenkor, ha nincs megfelelő tisztítószerünk, az ülésfelületet kihagyhatjuk, viszont próbáljunk meg nem érintkezni velük, kivéve persze, ha mondjuk taxizunk.

Azok, akik utasokat szállítanak, többnyire a legegyszerűbb belső terű, legegyszerűbben áttörölhető felületű autóval rendelkeznek, melyeket könnyen át lehet törölni, azonban itt nem szabad csak a sofőr területére koncentrálódni, az egész autót fertőtleníteni kell – írta meg az Autoblog.

Tehát a legfontosabbak még egyszer:

  • A szappan a legjobb barátunk. Károsítja a koronavírust.
  • Kerüljük a klórt, kivéve az egyszerű műanyag felületeken.
  • Ne használjunk oldószereket.
  • A kézfertőtlenítők alkoholt tartalmaznak, melyek kiszárítják a bőrt. Használjunk bőrápolót a minőségmegőrzés érdekében.
  • Ha kétségeink merülnek fel, a tisztítószereket rejtettebb felületeken próbáljuk ki.
  • Töröljük le, amit felkentünk, ne hagyjuk rajt a kemikáliákat a felületen.
  • Tegyük fontossági sorrendbe a felületeket, amikkel érintkezünk. Ne felejtsük el a gombokat, kapcsolókat, a visszapillantót és a tanksapkát.
  • Személyszállítók ragaszkodjanak az alaphoz. Az egyszerűbb belső tereket a legkönnyebb tisztítani.
Hirdetés

Kiemelt Partnereink