Trend A kobotokban rejlik a mezőgazdaság jövője

A kobotokban rejlik a mezőgazdaság jövője

autopro.hu/P.B. | 2020.12.27 12:22

A kobotokban rejlik a mezőgazdaság jövője

Fotó: Bosch

A kompakt motorok és a szenzorok segítségével egyre inkább automatizálható a mezőgazdaság, ennek köszönhetően csökken a nehéz körülmények között végzett, kemény fizikai munka szerepe, és a munkaidő is optimalizálható.

Hirdetés

A mezőgazdaság belépett a kobotok korába, ez még akkor is kijelenthető, ha globálisan jelentős az eltérés a robotok használatát illetően. Természetesen az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában igaz leginkább, hogy a kobotok korában jár a mezőgazdaság, de Magyarországon is nő az Ipar 4.0-ás megoldások szerepe a szektorban.

A Machine Design cikke szerint ma a mezőgazdaság a harmadik legnagyobb piaca a robotoknak az ipar és a logisztika után, tehát még a szintén magasan robotizált autóipart is megelőzi. A mezőgazdaságban használt eszközöknek azonban nehéz körülmények között kell helytállnia, erre kínálnak megoldást a kompakt motorok.

A kompakt motorok előnyei

Az IP65 jelöléssel ellátott eszközök teljes mértékben védettek por- és kisnyomású vízsugár ellen, minden irányból. Nem nehéz belátni, hogy a mezőgazdasági gépek, robotok és kobotok esetében miért fontos az e szabványnak való megfelelés.

Azonban a Machine Design szerint a hagyományos motorok az IP65 szabványnak való megfelelés esetében sem lehetnek teljes mértékben védettek minden folyadék elől, ezért jelent nagy előnyt a kompakt motorok használata, amikben szenzorok segítik a gépek megfelelő működését.

Vetéskor a helymeghatározó szenzorral ellátott gépek lehetnek előnyösek, míg a napi karbantartást segítheti a távoli irányítás. A szenzorok információkat küldenek a gépek legfontosabb alkatrészeiről, így a gazdák folyamatosan nyomon követhetik azok állapotát. Ezzel a karbantartás hatékonyabbá és gyorsabbá válik, ráadásul az is sokkal ritkább lesz, hogy munka közben hibásodjon meg egy gép.

A kompakt motorok előnye még, hogy a hőmérsékletet érzékelő szenzorok is védett helyen találhatóak, ez a tűzveszélyt csökkenti.

Könnyű alkalmazhatóság

A kompakt motorok többnyire beépíthetőek a hagyományos motorokkal felszerelt munkagépekbe, így a motorcserével is rengeteget lehet nyerni.

Az ilyen motorok robusztus mérete és tömörsége, valamint az, hogy szenzorokkal és integrált elektronikai rendszerrel vannak felszerelve, megkönnyíti azon gazdák dolgát, aki negyedik generációs mezőgazdaságra (Farming 4.0) szeretnének váltani.

Kiemelt Partnereink