Trend A gyártást is utoléri az adatgravitációs hatás

A gyártást is utoléri az adatgravitációs hatás

autopro.hu/E.L. | 2021.01.05 04:18

A gyártást is utoléri az adatgravitációs hatás

Fotó: Pexels

A Digital Realty, egy felhő- és szolgáltató-semleges adatközpont, egyben kolokációs és összekapcsolt megoldások globális szolgáltatója, közzétette a Data Gravity Index DGx 1.5 verzióját. A legfrissebb tanulmány 53 globális nagyvárost, valamint 23 iparág növekedési adatainak intenzitását és gravitációs erejét értékeli.

Hirdetés

Az adatgravitáció egy olyan fogalom, melyet Dave McCrory szoftvermérnök vezetett be az informatikai lexikonba egy 2010-es blogbejegyzésben. Az elképzelés lényege, hogy az adatok és az alkalmazások vonzásban vannak, hasonlóan az objektumok közötti vonzerőhöz, amelyet a gravitációs törvény magyaráz meg. A jelenlegi Enterprise Data Analytics kontextusban, ahogy az adatkészletek egyre nagyobbak, egyre nehezebben mozgatni őket, az adatok inkább helyben maradnak. A gravitáció és egyéb, az adatokhoz kapcsolódó tényezők, például az alkalmazások és a feldolgozási teljesítmény, ahová az adatok kerülnek - áll a Cio-n.

„Ahogy az üzleti világban gyorsan végigmennek a digitális átalakuláson, az adatgravitációs intenzitás hatásainak megértése alapvető követelmény lesz mind a vállalkozásokkal, mind a szolgáltatókkal szemben, hogy hozzáférjenek az adatvezérelt megoldásokhoz" – fejtette ki Tony Bishop, a Digital Realty növekedési és marketing vezetője.

„Az adatgravitációs hatás a vállalkozások növekedésének akadálya, amely hatással lesz az egész világra. A DGx 1.5 adatgravitációs indexünk - amely számos metropoliszban és kulcsfontosságú iparágban tárja fel az adatgravitáció hatásait -, bevezetésének célja, hogy segítse a vállalkozásokat az adatközpontú architektúra fejlesztésében a digitális átalakulás kihívásainak leküzdésében."

A Manufacturing Global által vizsgált index 2000 globális vállalat jelenlétét elemezte az egyes területeken, a GDP-t, a népességet, az alkalmazottak számát, a technográfiát, az informatikai kiadásokat, az átlagos sávszélességet és késést, valamint az adatáramlást. A Digital Realty 2019 augusztusa és 2020 augusztusa között végzett kutatásokat, illetve külső adatforrásokra is támaszkodott - beleértve a Világgazdasági Fórumot és az ENSZ-t, valamint tanácsadó és piackutató cégeket.

Az adatgravitáció növekvő hatása a kulcsfontosságú iparágakban

A feldolgozóipar, valamint a banki, pénzügyi szolgáltatások és biztosítások iparága, várhatóan a legnagyobb adatgravitációs intenzitást fogják tapasztalni és nagy valószínűséggel a digitális gyorsulás, a digitális alapú interakciók és az adatcserék számának gyors növekedését fogják elérni globálisan. Az index által azonosított, a feldolgozóiparral kapcsolatos legfontosabb eredménye, hogy az otthoni fogyasztás növekedésével a nagy gyártók adat és elemzési képességei jelentősen bővülni fognak.

Indonéziában jöhet a legnagyobb ugrás

Összességében nézve, a jelentés szerint várhatóan az indonéziai Jakartában fog az adatgravitációs intenzitás a leggyorsabban növekedni, ezt követi majd Szingapúr, Róma, Hong Kong, Melbourne és Atlanta.

„Az adatgravitáció folyamatosan gyorsulni fog, és egyre égetőbb feladattá válik a probléma kezelése is" - mondta Dave McCrory, a növekedésért felelős alelnök, a Digital Realty Insights & Analytics vezetője. „Bővítjük a Data Gravity Index eredményeit 23 nagyváros és további 32 terület elemzésével, hogy segítsük az üzleti vezetőket abban, hogy minél jobb stratégiai döntéseket hozzanak az adatok gyűjtésével kapcsolatban."

A Digital Realty a világ vezető vállalatait és szolgáltatóit támogatja az adatközpontok, az adatgyűjtés és az összekapcsoltság teljes spektrumának átadásával. A Digital Realty globális adatközpontja hat kontinens 24 országának 49 metropoliszában több, mint 280 létesítménnyel rendelkezik.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink