Trend A divat a feldolgozóipart sem kerüli el: nőknek tervez munkavédelmi cipőt a Xena Workwear

A divat a feldolgozóipart sem kerüli el: nőknek tervez munkavédelmi cipőt a Xena Workwear

autopro.hu/E.L. | 2020.12.13 08:22

A divat a feldolgozóipart sem kerüli el: nőknek tervez munkavédelmi cipőt a Xena Workwear

Fotó: Facebook/XeanWorkwear

Egyre több nő dolgozik olyan hagyományosan férfias területeken, mint a gyártás, az építőipar, a bányászat és az áramtermelés. Ha erre a területre készülnek, a nőket kihívások egész sora várhatja. A lábbelik látszólag kis szerepet játszanak ebben, de mégsem! Mostantól divatos, mégis biztonságos munkavédelmi bakancsokat viselhetnek a női munkavállalók.

Hirdetés

Ana Kraft - a női munkavédelmi cipőket és ruházatot gyártó milwaukee-i Xena Workwear Inc. alapítója és vezérigazgatója elmondása szerint cége női munkacipők egy új sorozatának fejlesztéséhez és piacra dobásához látott. Miután másfél évet töltött a probléma tanulmányozásával és prototípusok kifejlesztésével, megalkotta a Xena-t, amelyet kevesebb mint két hónap alatt elfogadtak. Mindez döntő fontosságú volt a vállalat elindítása szempontjából. 2019 szeptemberében a vállalat 750 ezer dollár összeget szerzett indulótőkeként.

A biztonság érdekében a nehéziparban a munkáltatók elvárják az alkalmazottaktól, hogy munkavédelmi cipőt viseljenek. Hagyományosan acél-orrú csizmának vagy biztonsági cipőnek nevezik ezeket, melyekben a lábujjak fölé építenek be egy kemény réteget (amely lehet acél, de akár alumínium vagy műanyag is), mely megvédi viselői lábát a töréstől, ütéstől. Bár az elmúlt években sokféle stílust vezettek be, többek között túracipőt és futócipő, az alapértelmezett ipari munkavédelmi cipő továbbra is a hagyományos, nehéz munkacipő marad.

A női munkavédelmi bakancsok újragondolása

„Soha nem terveztem, hogy belekezdek ebbe a vállalkozásba” - nyilatkozta Kraft. „A saját csalódottságom okán indítottam el a Xenát. Szerettem a munkámat, de utáltam az esetlen munkavédelmi cipőt. A legtöbb akkori bakancsgyártó erőfeszítése a női bakancs elkészítésére kimerült abban, hogy legyen rózsaszín és kisebb méret. Évekig tartó panaszkodást követően úgy döntöttem, hogy megoldom a problémát. Szeretem a vállalkozói gondolkodásmódot.”

Kraft számára nem csupán a kifejezetten a női lábra tervezett ipari lábbelik fejlesztéséről volt szó, hanem arról is, hogy a nők komfortosabban érezzék magukat a hagyományosan férfias környezetben. „Nagy szükség van az Egyesült Államokban a feldolgozóipari munkaerő megerősítésére" - mondta. „Küzdünk, hogy megszerezzük a munkavállalókat. Az a társaság akarunk lenni, amely megadja a nőknek a szükséges eszközöket. Meg akarjuk oldani a biztonsági problémát, emellett szeretnénk kényelmet és magabiztosságot nyújtani a nők számára.”

Fotó: Facebook/XeanWorkwear

Mindez részben azt jelenti, hogy ezt a speciális lábbelit úgy tervezték, hogy megfeleljen az összes vonatkozó biztonsági előírásnak, ugyanakkor vonzó legyen potenciális viselői számára. Kraft tervezési paramétereinek része, hogy olyan divatos termékeket alkosson meg, melyek lehetővé teszik a nők számára, hogy zökkenőmentesen mozogjanak a különböző munkakörnyezetek között, az üzem padlójától a végrehajtó irodákig. Egyes termékeiket meghatározott iparágaknak gyártanak. A Xena Gravity ESD bakancsot a sztatikus elektromosság elvezetésére tervezték, ami az elektronikai gyártás és a könnyen gyúlékony vegyi anyagok körüli munkák egyik legfontosabb jellemzője. Az Omega bakancsot pedig úgy alkották meg, hogy megvédje a viselőjét az áramütéstől, mivel olyan szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a 18 ezer Voltos feszültséget is elvezeti.

Még mindig van új a tarsolyban

Ez a Xena termékcsalád további bővítését tervezik. „Továbbra is figyelemmel következük a nők igényeit" - folytatta Kraft. „Már öt különböző termékünk van, valamint kiegészítőkkel is rendelkezünk. Tervezzük piacra dobni az első divatos, lábközépcsontot is védő munkabakancsunkat, miközben bővítjük a munkaruhák kínálatát is. Kifejlesztettünk egy funkcionális blézert, ami mosógépben mosható, és zsebekkel is rendelkezik az egyéni védőeszközök tárolására. Található rajta egy csat is az ékszerek számára, amiket mindig le kell venni a gyárba lépés előtt. Jövőre más új termékekkel is jelentkezünk. 2021-ben nagyobb hangsúlyt fektetünk majd az építőipar és az élelmiszer-előállítás területén dolgozó nők számára szükséges termékek fejlesztésére.”

Nehézségek a járványhelyzetben

Mint sok más vállalkozás esetében, a járványnak itt is volt hatása. „A legnagyobb kihívás most az, hogy a COVID-járvány okozta kihívások ellenére is tovább növekedjünk" - mondta Kraft. „Gyártásunkat némileg korlátozták. Csizmáink Mexikóban, blézerjeink pedig Chicagoban készülnek, és mindkét helyen lehetett érezni a vírus hatását. De ennek ellenére hosszú távon bízom abban, hogy a gyártás bővülni tud velünk egyetemben."

Ahogy a Xena növekszik, Kraft elkötelezett amellett, hogy segítsen a nőknek más területeken is. „Szeretnénk elősegíteni, hogy növekedjen a női dolgozók száma a STEM, azaz a tudomány, technológia, mérnöki és matematikai, valamint az ipari szakmák terén" - mondta. „Azáltal, hogy megkönnyítjük a nők munkáját a nehéziparban, lehetővé tesszük, hogy minél több példaképük legyen ezen a területen a fiatal nőknek. Örülnénk, ha minél többen csatlakoznának ezen erőfeszítésünkhöz” - számolt be a Forbes.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink