Trend A BMW lehet az első Apple CarKey felhasználó

A BMW lehet az első Apple CarKey felhasználó

autopro.hu/H.J. | 2020.04.04 12:21

A BMW lehet az első Apple CarKey felhasználó

Fotó: https://www.youtube.com/watch?v=9AD7dPts4n0

Az Apple nemrég hozta nyilvánosságra a CarKey funkciót legújabb szoftverében. A gyártó valószínűleg a BMW-vel működik együtt a technológia fejlesztésében.

Hirdetés

Februárban az Apple nyilvánosságra hozta az iOS 13.4 szoftver béta verzióját, melyben megjelent egy új, CarKey nevű funkció is. A második béta verzió már egy sokkal fejlettebb kódot tartalmaz a funkcióra – ugyan az Apple még nem nyilatkozott, de valószínű, hogy a felhasználók az iPhone vagy Apple Watch készülékeik segítségével lezárhatják, kinyithatják, illetve el is indíthatják autóikat.

Hogy működik a kulcs?

A funkcióhoz szükség van az NFC technológia telepítésére, így rádióhullámok segítségével az egymáshoz közeli eszközök kapcsolatba tudnak lépni egymással. Az iOS 14 szoftver béta verziójának megjelenésével pedig az is kiderült, hogy a szolgáltatáshoz először a BMW férhet hozzá. A gyártó volt az első, aki telepítette a vezeték nélküli Apple CarPlay funkciót is. A BMW egyelőre nem nyilatkozott az együttműködéssel kapcsolatban.

A CarKey-t számos funkcióhoz lehet alkalmazni. A telefont vagy órát az Apple Wallet-en keresztül lehet párosítani az autó NFC-technológiájával. Az autó nyitásához nem kell elővenni az okos eszközt, már a felhasználó zsebéből vagy táskájából is működik a kulcs. Az eszköz segítségével be lehet állítani, hogy a csomagtartót vagy az utasteret szeretnénk-e kinyitni, vagy a nyitás mellett az indításhoz is engedélyt adunk. A CarKey tulajdonosa továbbá beállíthatja azt is, hogy használat előtt az eszköz a Touch-ID vagy a Face-ID segítségével hitelesítse a felhasználót. Az expressz mód nem igényel hitelesítést.

Más is vezetheti autónkat

A digitális kulcs használatához feljogosíthatunk ideiglenesen vagy akár hosszabb távra más felhasználókat is, emellett az iMessage segítségével más Apple-tulajdonosok is igénybe vehetik a szolgáltatást – az iMessage üzenet megérkezését követően az eszközök automatikusan csatlakoznak egymáshoz.

A BMW Digital Key a BMW Connected felületén keresztül, okostelefonon már működik. A vállalat vezető szerepet játszik a digitális átalakulásban, így további fejlesztésekre is lehet számítani. A kérdés már csak az, hogy az Apple CarKey mikor debütál a nagyközönség előtt – írja az Autoblog oldala.

Kiemelt Partnereink