Trend A BMW kiterjesztett valósággal fejleszti prototípusait

A BMW kiterjesztett valósággal fejleszti prototípusait

autopro.hu/E.L. | 2020.09.21 10:48

A BMW kiterjesztett valósággal fejleszti prototípusait

Fotó: BMW Group PressClub

A BMW Csoport a jármű koncepcióknál és a prototípusok megtervezésénél egy új módszert, az úgynevezett AR-t (kiterjesztett valóság) használja, amivel akár tizenkét hónapot is spórolhatnak nemcsak az egyéni járműtervezési szakaszoknál, hanem a komplex gyártási folyamatoknál is.

Hirdetés

Az AR szemüvegek lehetővé teszik, hogy valós formákat – például a jármű karosszériáján – valós méretű holografikus 3D-s modellekkel egészítsenek ki. Így a különböző elgondolásokat és a jövőbeli járműszériák összeszerelési módjait költséghatékonyan és rugalmasan tudják értékelni.

Michael Schneider, a kísérleti üzem teljes jármű gyártási folyamatának vezetője azt nyilatkozta: „Az AR szemüvegek és a CAD adatok segítségével sokkal hamarabb kiderül számunkra, hogy a későbbiekben a sorozatgyártásnál képes lesz-e a dolgozó az alkatrész elhelyezésére. Így kevesebb tesztre van szükség.”

Christoph Leibetseder, a digitalizáció, prototípusgyártás és mérési technológiák csapat vezetője hozzátette: „Egy másik fontos előny, hogy időt és pénzt spórolunk ezzel a módszerrel, amikor új járművek gyártásába kezdünk.”

Járműkoncepciók elképzelése 3D-ben

Az autók és az alkatrészeik egy olyan programban jelennek meg, ami a BMW Csoport termékadat-kezelő rendszeréhez kapcsolódik. Az alkatrészek CAD fájljai az internet alapú adatbázisból kerülnek át az AR szemüvegekre, és a szakértők ezt követően az eszköz segítségével reprodukálhatják az adatokat 3D-ben és az eredeti méretükkel egy realisztikus környezetben. Az AR programot kézzel irányítják, így közvetlenül kapcsolatba léphetnek a virtuális alkatrészekkel.

A programot használva elég egy egyszerű kézmozdulat arra, hogy az alkatrészek méretét, pozícióját vagy szögét módosítsák. Továbbá keresztmetszeteket hozhatnak létre, így a jármű belső szerkezete is láthatóvá válik. Egy másik előnye, hogy a világ különböző pontjain tartózkodó emberek együtt tudnak dizájnokat és tervezeteket megtekinteni és azonosítani esetleges hibákat.

Fotó: BMW Group PressClub

Együttműködés startupokkal és kutatószervezetekkel

A projekt részeként a BMW Csoport egy müncheni székhelyű startuppal és egy kutatócsoporttal dolgozik együtt. Egy éven belül el is kezdődtek a munkálatok az első kiterjesztett valóságot alkalmazó program fejlesztésén, a müncheni kísérleti üzemben. A kutatás és a módszertani fejlesztés az intelligens tárgy felismerésére és a felhőalapú vizualizációra fókuszál.

Kísérleti üzem, mint Kompetencia Központ

A BMW Csoport kísérleti üzeme a müncheni Kutatási és Innovációs Központban található, három további üzem pedig a várostól északra fekszik, Hallbermoosban, Oberschleissheimben és Garchingban. A gyárak összterülete kiteszi a százezer négyzetmétert is, és 850 alkalmazottnak biztosít helyet, akik egyszerre akár hat projekten is dolgozhatnak. Mint a sorozatgyártó üzemek, a kísérleti üzem elektromos és belsőégésű prototípusok összeszerelésére is képes. A fejlesztés és a gyártás közti határterületként nemcsak a termék, de a sorozatgyártás tökéletességig való fejlesztését is lehetővé teszi, hogy utána a normál üzemekben használják fel a megszerzett tudást. A kísérleti üzem része egy szerelőműhely, az összeszerelés, prototípus és koncepciójárművek gyártási egységei és az Additív Gyártóközpont, a 3D nyomtatás kiválósági központja.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink