Trend Volvo: előbb elkészülnek a repülő autók, mint az igazi önvezetők

Volvo: előbb elkészülnek a repülő autók, mint az igazi önvezetők

autopro.hu/B.B. | 2017.01.16 08:30

Volvo: előbb elkészülnek a repülő autók, mint az igazi önvezetők

Van olyan jövőkutatással foglalkozó szakember a Volvo alkalmazásában, aki nem hisz az önjáró autók közeljövőbeli igazi áttörésében: az ok egyetlen szó.

Hirdetés

Ha egy hírben egyszerre szerepel a Volvo és az önvezetés, jó eséllyel valami újabb fejlesztéssel vagy teszttel, vagyis komoly előrelépéssel van dolgunk. Kivétel most, Aric Dromi ugyanis épp ellenkező véleményen van. A svéd gyártó jövőkutatójának pesszimizmusa egyetlen szóval magyarázható: az infrastruktúrával, pontosabban annak hiányával. Dromi szerint a gyártók alábecsülik a technológia jelentette kihívásokat: „úgy gondolom, előbb fogunk repülni az autókkal, minthogy a teljes forgalom átálljon az autonóm közlekedésre – különösen a városokban”.

Hiába fejlesztik ugyanis gőzerővel (sokan ráadásul nem kis sikerrel) a sofőr nélküli funkciót, az autópályán, esetleg már a jóval nagyobb kihívást jelentő városokban is egyre megbízhatóbban működő tesztautók csak önmagukban jelentenek komoly előrelépést. Az autonóm autók terjedésével el fog jönni a pont, ahol már a komplett rendszert (vagyis egy város minden, közlekedési infrastruktúrához tartozó eszközét, az utolsó gyalogos lámpát is) kompatibilissé kell tenni a V2V kommunikációval. Ez egy óriási infrastrukturális projekt, mely rengeteg időt igényel majd.

Különösen kritikus állapot lesz a gépi és a még emberi sofőrök egymás melletti közlekedése: az óvatosra automatizált önjáró kocsik miatt hatalmas dugókat, sőt komplett városok közlekedési rendszerének megbénulását vizionálja Dromi. Egy-egy önvezető kocsi megfér több száz ember által irányítottal, az igazi káosz viszont az arányok megfordulásakor várható.

Aric Dromi

Dromi szerint a teljesen önvezető hálózatokhoz képest még a repülő autók is reális, a jövőben viszonylag könnyen elérhető célkitűzésnek tűnnek, főleg, hogy az Uber és az Airbus bejelentette, készen állnak a személyszállításra is alkalmas repülő drónok fejlesztésére.

A jövőkutató azt is elmondta, véleménye szerint az autógyártók nincsenek felkészülve a következő 15 évre. Dromi úgy látja, hogy egyetlen részterület, a járművek dolgok internetéhez való kapcsolása is méretes kihívást jelent. A trendek fordulására szerinte egyedül Elon Musk áll készen.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink