Trend Veszélyesek lehetnek az e-autók töltőállomásai

Veszélyesek lehetnek az e-autók töltőállomásai

autopro.hu/Sz.K. | 2018.01.24 12:30

Veszélyesek lehetnek az e-autók töltőállomásai

A Chaos Computer Club (CCC) idei lipcsei kongresszusán élesen kritizálta az elektromos töltőállomások IT-biztonságának hiányát. Bőven lehetne javítani az ilyen rendszereken.

Hirdetés

A klub 34. kongresszusán felszólították a töltőállomások üzemeltetőit, hogy a mai technológiáknak megfelelő biztonságot nyújtsanak a töltőállomások használói számára.

– A töltőállomás-hálózatok szolgáltatóinak biztonságos fizetési módokat kell kínálniuk vendégeiknek, egyértelműsítette Mathias Dalheimer. A CCC tagja a hackerkongresszus 15 ezer résztvevőjének segítségével demonstrálta, hogyan lehet a töltőkártyákat másolni és manipulálni, illetve hogyan lehet megtámadni egy egész töltőállomást.

– Két perc alatt fel lehet törni egy ilyen töltőállomást mondta el Dalheimer. Mindössze hat csavart kell eltávolítani ahhoz, hogy pendrive-val csatlakozzanak, majd kiolvassák a rendszerből az utolsó száz ügyfél adatai.

Etikus hackerként a biztonsági rés első közzététele előtt kapcsolatba léptek a töltőállomások üzemeltetőivel és rámutattak a problémákra, mondta Dalheimer, aki a Kaiserslautern-i Fraunhofer Techno- és Gazdaságmatematikai Intézethez fordult a problémával. Sajnos csak az ügyfélszolgálatig jutott.

A rendszer sérülékenységét mutatja, hogy a New Motion, az elektromos autók töltéséhez való kártyák vezető előállítója megerősítette: lehetséges a töltőkártyák másolása.

Ennek ellenére a New Motionnél egyelőre egyetlen kártyás csalásról sem tudnak, közölte Dalheimer. Talán azért, mivel a csalás nagyon könnyen észrevétlen maradhat, az alacsony költségek miatt pedig megéri kockáztatni a csalóknak.

A 34. kongresszuson mintegy 15 000 résztvevő volt. Előadások és workshopok foglalkoztak számítástechnikai és internetes alkalmazások biztonságának réseivel, az elektronikus lehallgatással és az adatvédelemmel, valamint a jelenlegi politikai kérdésekkel. A résztvevők megismerhették a hacker fogalmát az eredeti értelemben, továbbá gyors megoldásokat is találhattak IT-problémáikra. A találkozóra, melyet Európában a legnagyobb hackerkongresszusként tartanak számon, öt év hamburgi jelenlét után először Lipcsében került sor.
Hirdetés

Kiemelt Partnereink