Trend Tüntettek Stuttgartban a dízeljármű-tilalom ellen

Tüntettek Stuttgartban a dízeljármű-tilalom ellen

autopro.hu/Sz.K. | 2019.02.15 05:00

Tüntettek Stuttgartban a dízeljármű-tilalom ellen

Már több tüntetés is lezajott Stuttgartban az öreg dízelautók forgalomkorlátozása ellen. A tilalom január eleje óta van érvényben a tartományi fővárosban.

Hirdetés

Stuttgartban több mint ezer ember tüntetett a dízeljármű-tilalom ellen múlt szombaton. A demonstráció a forgalmas Neckartor csomópontnál ért véget. A tömeg „Állítsuk meg az Ökokráciát!” és „Le a forgalomkorlátozással – le a kisajátítással!” feliratú plakátokkal vonult, kifejezve ellenérzését a megújuló energiát az egyetlen jövőbeli alternatívává emelő politika ellen.

A tüntetők ezzel csatlakoztak az úgynevezett sárga láthatósági mellényes demonstrációhoz, amelyen a Német Szabaddemokrata Párt (FDP), a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Szabadválasztók Pártja szövetségre lépett. Az német IG Metall fémipari szakszervezet is támogatja a demonstrációkat.

A Forgalomkorlátozás Ellenes Szövetség is összefogást hirdet városi szinten, melyet a szövetségi igazgatás különös figyelemmel követ. Winfried Kretschmann, a tartomány zöldpárti miniszterelnöke azonban további tiltásokat akar Stuttgartban bevezetni, amelyeket legfőképpen a CDU ellenez.

Baden-Württemberg tartomány fővárosában január elseje óta van érvényben az Euro 4-es, és annál alacsonyabb besorolású dízeljárművek forgalomkorlátozása. Az Euro 5-ös besorolású autók tiltása 2020 elejétől kezdődik.

– A klímacélokat be kell tartani, efelől nincs kétség. Mindebben azonban nem segít az autók démonizálása – nyilatkozta Jörg Hoffman, az IG Metall vezetője a Frankfurter Allgemeine napilapnak. – Abba kell hagynunk Németország egyik legfontosabb iparágának szándékos lerombolását – tette hozzá. A szakszervezeti vezető átmeneti, méltányossági megoldásként egy kék kipufogógáz-vizsgálati pecsét bevezetését javasolta.

Kiemelt Partnereink